Vyhlásenie súťaže o novinársku cenu "Píšeme pre SVE 2014"

APA a UniCredit Bank Austria vyzývajú novinárov z celej Európy, aby zaslali svoje príspevky - finančná odmena je vo výške 5 000 eur

Rakúska tlačová agentúra APA - Austria Press Agency a spoločnosť UniCredit Bank Austria tento rok už jedenástykrát vyzývajú novinárov, aby súťažili o medzinárodnú novinársku cenu "Píšeme pre SVE". Novinári z celej Európy môžu zasielať svoje príspevky - články týkajúce sa strednej a východnej Európy alebo články relevantné pre región SVE. Finančná odmena je vo výške 5 000 eur.

Uzávierka prihlasovania príspevkov je dňa 31. júla 2014, pričom dané príspevky museli byť publikované v období od 1. augusta 2013 do 31. júla 2014. Prepisy rozhlasových a televíznych vysielaní, ako aj články publikované online sú tiež vítané. Víťaza ceny vyberie medzinárodná porota a cena bude udelená príspevkom, ktoré podporujú vzájomné porozumenie a pomáhajú prekonávať hranice a predsudky. Cieľom súťaže "Píšeme pre SVE" je podporiť európsku integráciu prostredníctvom žurnalistiky vysokej kvality.

Meno víťaza bude oznámené a cena odovzdaná na slávnostnom gala, ktoré sa bude konať vo Viedni v novembri. Desať najlepších autorov dostane ďalšiu platformu na publikovanie svojich článkov prostredníctvom webovej stránky www.apa.at/cee-award.

Novinárska cena vznikla v roku 2004, keď sa desať štátov strednej a východnej Európy pripojilo k Európskej únii, a do dnešného dňa bola udelená desaťkrát. Víťazom prvého ročníka bol český novinár Luboš Palata (2004). Medzi ďalších víťazov tohto ocenenia patrí bulharská spisovateľka Diana Ivanova (2005), bosniansky novinár Šefik Dautbegović (2006), rakúsky spisovateľ Martin Leidenfrost (2007), pôvodom grécka novinárka Anna Koktsidou, ktorá vyrástla v Nemecku (2008), rakúsky investigatívny novinár a spisovateľ Florian Klenk (2009), pôvodom bosnianska autorka Azra Nuhefendic žijúca v Taliansku (2010), slovinská novinárka a fotografka Meta Krese (2011) a český novinár Martin Ehl (2012). Minulý rok túto cenu vyhrali francúzski novinári Laurent Geslin a Sebastien Gobert za ich správu z hranice Ukrajiny s EÚ.

Každý rok významná osobnosť prednesie prejav na slávnostnom odovzdávaní tejto ceny. Čestnými hosťami boli v minulosti Jiří Dienstbier, aktivista československého disidentského hnutia Charta 77 a neskôr český minister zahraničia, prvý prezident Slovinska Milan Kučan, východonemecká bojovníčka za občianske práva Bärbel Bohley, bývalý nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher a bývalý vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine Wolfgang Petritsch. Na tejto udalosti hovoril český spisovateľ a aktivista za občianske práva Pavel Kohout a tiež bývalý poľský disident a aktivista hnutia Solidarnosc Adam Michnik.

Medzi členov poroty, ktorá sa stretáva v rôznom zložení, patrí okrem vlaňajších víťazov Laurenta Geslina a Sebastiena Goberta aj český odborník na komunikáciu Milan Šmíd, slovenský publicista Michael Berko, PR konzultantka Ildiko Füredi-Kolarik, poľskí novinári Igor Janke a Pawel Bravo, maďarská rozhlasová žurnalistka Julia Varadi, bulharská autorka Janina Dragostinova, rakúska žurnalistka Cornelia Vospernik, tlačový hovorca UniCredit Bank Austria pre SVE Tiemon Kiesenhofer a predseda poroty, zástupkyňa redaktora pre zahraničnú politiku v agentúre APA Alexandra Demcisin.

Príspevky musia byť predložené v pôvodnom jazyku, spolu s prekladom do anglického jazyka a životopisom autora. Preklady do nemeckého jazyka sú vítané, nie však povinné. Ďalšie informácie a prihláška sú k dispozícii online na adrese www.apa.at/cee-award.

Kontakt:

Petra Haller

Zástupkyňa riaditeľa odd. marketingu a komunikácie

APA - Austria Press Agency

Tel.: +43 (0)1/36060-5710

petra.haller@apa.at

Tiemon Kiesenhofer

Tlačový hovorca Divízia pre SVE

UniCredit Bank Austria

Tel.: +43 (0)5 05 05 - 56036

tiemon.kiesenhofer@unicreditgroup.at

Klíčová slova Rakousko-Slovensko-média-literatura-život-Austrian Press Agency