Gastronomické špičky soutěžily v Brně

Na veletrzích GO a Regiontour v Brně proběhl jubilejní dvacátý ročník mezinárodního mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Junior Brno 2014 - Bidvest Cup. Tato soutěž má velkou tradici a svojí propracovaností a odbornou úrovní nemá v okolních zemích obdoby. V letošním roce se zúčastnilo čtyřicet dva odborných škol z ČR a připojily se i školy z Rakouska a Slovenska.

Klání těch nejlepších mladých učňů ve svých oborech, kteří před tímto mistrovstvím absolvovali náročná regionální kola. Do Brna se tak sjela opravdu špička a bylo na co se dívat.

Letos se kuchaři poprali se zvěřinou - divokým prasetem, ze kterého měli ve 45 minutách uvařit 4 porce moderního pokrmu.

Cukráři měli jako hlavní ingredienci modrý mák s jednou tajnou surovinou, kterou si vylosovali z tajného koše a do poslední chvíle tak netušili, co je čeká. A číšníci připravovali nealkoholický a alkoholický punč po 2 porcích včetně přípravy ozdob a servisu před zraky hostů, kde nakonec museli ukázat i jazykové znalosti.

Soutěže jsou také zařazeny do Přehlídky České ručičky, kterou vyhlašuje Jihomoravský kraj za podpory dalších ministerstev a firem.

Vítězové v oborech kuchař, číšník, cukrář jsou tak mimo ocenění na veletrhu nominováni jako laureáti Českých ručiček a pozváni na slavnostní galavečer, který proběhne v červnu letošního roku v Brně.

Letošními laureáty Českých ručiček se stali Jana Drobílková z SPV Hotelu Intercontinental Praha v oboru cukrář. Andrea Hniličková ze Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Brno, která tak obhájila loňské prvenství v oboru číšník. A Jan Horák ze Soukromé hotelové školy Bukaschool s.r.o. v Mostě v oboru kuchař.

Kontakt: ALKOM, s.r.o. Zuzana Prokešová

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-školy-potraviny-gastro-firmy-ALKOM

Jihomoravský (bn)