Nejlepší zahradník si svatební kytici uvázal sám

V Kopidlně se 9. - 10.10. 2013 již podvacáté konala soutěž Kopidlenský kvítek, která je zařazená do Přehlídky České ručičky. Tato přehlídka si klade za cíl zpopularizovat učňovské školství v očích veřejnosti. Snaží se také přiblížit učební obory rodičům studentů, kteří se rozhodují kam po základní škole.

Každoročně ji vyhlašuje Jihomoravský kraj společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Czechinvestem, Svazem českých a moravských výrobních družstev, Hospodářskou komorou ČR. Hlavním partnerem přehlídky je RWE a.s. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno - Bosonohy. V letošním roce se také podruhé přidala ke sponzorům První Brněnská strojírna Velká Bíteš, a. s., která se o studenty na své škole stará a dokonce jim může zaručit uplatnění po ukončení studia v jejich firmě.

Na Kopidlenském kvítku mladí učni zápolili v oboru zahradník. Učni ukázali svoje dovednosti v takových disciplínách, jako je řízkování, výsadba rostlin, roubování, a vázali kytice.

Letošním tématem byla romantická svatba v zámeckém parku v Kopidlně. Mladé, krásné studentky tak na molu předvedli nejen svatební kytice, ale i svatební šaty.

Soutěž měla hojnou účast nejen družstev z České republiky, ale přidali se i studenti z Chorvatska a Slovenska. V těžkém boji se laureátem Českých ručiček stal Josef Malec ze SOŠ zahradnická a SOU Rajhrad, který 18. června 2014 na slavnostním galavečeru v Brně převezme plaketu zlatých Českých ručiček.

"Byl jsem hodně nervózní, vůbec jsem nečekal, že bych mohl vyhrát, v loňské roce jsem byl čtvrtý," uvedl Josef Malec. A když jsme se zeptali, zda v jeho okolí využívají jeho dovedností, odpověděl prostě: "No tak jasně".

Tradičně je Kopidlenský kvítek zakončen prodejní výstavou pro veřejnost, kterou doprovází vyhlášený řízek. Letos jich tu kuchařky napekly dva a půl tisíc. Padlo na ně 380 kg masa, 100 kilo strouhanky, 80 kg mouky, 900 vajec a dvě stě litrů oleje.

Kontakt:

Zuzana Prokešová

e-mail: jednatel@alkomczech.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-školy-hobby-učni-zahradnictví-firmy-Alkom

Jihomoravský (bn)

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl