Azerbaijan America Alliance blahopřeje a podporuje znovuzvolení prezidenta Alijeva v Ázerbájdžánu

Rekordně nízká nezaměstnanost a rekordní přebytek rozpočtu patří mezi několik hlavních faktorů, které přispěly k historickému třetímu zvolení prezidentem

- Média poukazují na důležitost dalšího politického pokroku v Ázerbájdžánu.

Azerbaijan America Alliance spolu s mnoha dalšími organizacemi v USA a na celém světě blahopřejí ázerbájdžánskému prezidentovi Ilhamu Alijevovi k jasnému vítězství ve svobodných a otevřených volbách, které se uskutečnily 9. října a vyjadřují mu svou podporu pro další úspěšné pokračování jeho mandátu v části země, která čelí mnoha výzvám.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20131014/DC97533LOGO )

Ázerbájdžán, klíčový spojenec USA a Evropy v boji proti světovému terorizmu a ve snaze o zabezpečení dodávek energií pro Evropu a zároveň jediná země, která má společné hranice s Íránem i Ruskem, se těší velké pozornosti médií, díky politickému pokroku, kterého tato 22 let stará demokracie dosáhla.

Nicméně - navzdory četným delegacím pozorovatelů, včetně bývalých členů Sněmovny reprezentantů Kongresu USA, Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE), mise Evropského parlamentu, ostatních skupin a jednotlivců z různých demokratických zemí světa a též včetně nevládních organizací dohlížejících nad řádným průběhem voleb - se Ministerstvo vnitra USA a některá americká média selektivně zaměřili na shodou okolností náhodné zkušební uvolnění aplikace pro mobilní telefony vytvořené v jazyce "Placeholder", která umožňovala zveřejnit údajné výsledky voleb den před jejich konáním a na vesměs negativní prohlášení jedné z delegací zahraničních pozorovatelů.

Přestože před volbami, během voleb i po volbách dochází velmi často k nepřesnostem a pochybením, a to i v USA, což je demokracie více než 10x starší než ta v Ázerbájdžánu, měly by vláda USA a média hodnotit různorodé názory zahraničních pozorovatelů s rezervou a nereagovat na ně příliš ochranitelským způsobem ani v souladu se zaběhlými dlouhodobými stereotypy.

Snahou Azerbaijan America Alliance je podporovat atmosféru vzájemného porozumění a respektu mezi obyvateli Ázerbájdžánu a Ameriky. Prostřednictvím akademických diskuzí, kulturních programů a politických jednání se aliance snaží stát se přední organizací zaměřenou na podporu dlouhodobého partnerství mezi Ázerbájdžánem a Amerikou.

Algirde Pipikaite

Info@azerbaijanamericaalliance.org

Klíčová slova Ázerbájdžán-prezident-volby-Azerbaijan America Alliance

země bývalého SSSR bez Pobaltí (sp)