Alukov rozšiřuje výrobu, otvírá novou halu

Jeden z největších zaměstnavatelů na Chrudimsku, společnost ALUKOV, v úterý 16. 7. slavnostně otevřel novou výrobní halu. Na oslavu tradičního českého výrobce zastřešení bazénů, vířivých van a zastřešení teras dorazí také bývalý prezident republiky prof. Ing. Václav Klaus, CSc.: "Musím přiznat, že jsem se ještě nedopracoval nikdy k takovému bohatství, abych měl bazén, tudíž se nemůže stát, že bych ho zastřešoval. Takže nemohu být klientem vaší firmy, ale moc bych si přál, aby naše i další země bohatly, co nejvíc lidí mělo bazén a pořizovalo si vaše zastřešení." Společnost ALUKOV vznikla v Orli u Chrudimi v roce 1995.

V areálu bývalého zemědělského družstva se začal zpracovávat hliník a polykarbonát a společnost vedená generálním ředitelem Janem Zitkem se stala lídrem trhu se zastřešením bazénů v České republice.

Firma rostla nejen uvnitř republiky, ale rozšiřovala své technologie také do okolních zemí, až v roce 2005 sama založila Evropské hospodářské zájmové sdružení (EHZS) IPC Team.

"Symbolicky vstupujeme po osmnácti letech do doby dospělosti. Žádný zázrak a štěstí, ale tvrdá každodenní práce. A díky tomu jsme se vypracovali na pozici světového lídra ve svém oboru," uvedl v proslovu generální ředitel společnosti Jan Zitko.

Rostoucí zájem o zastřešení bazénů, vířivých van a zastřešení teras v posledních letech přiměl společnost ALUKOV k dalšímu rozvoji. V červnu 2013 byl otevřen nový výrobní závod v Maďarsku ve městě Bátonyterenye a o měsíc později otvíráme také v České republice další výrobní halu.

Slavnostního přestřižení pásky se zhostil bývalý prezident republiky prof. Ing. Václav Klaus, CSc., generální ředitel společnosti ALUKOV HZ Jan Zitko a poslanec maďarské Národní rady a hejtman župy Nógrád, kde bychom našli právě město Bátonyterenye, pan Zsolt Becsó. Oslavy se zúčastnilo mnoho dalších významných hostů, zástupců místních samospráv a obchodních partnerů.

Nová hala v sídle firmy v Orli u Chrudimi stojí na ploše 4000 m2 a vznikla díky investici 25 milionů korun. Postavena byla během pouhého půl roku - základní kámen (rozumějte první kopnutí) byl položen 17. ledna 2013. 30. června tohoto roku už byla stavba hotova a 11. července proběhla kolaudace. Nová hala bude ze tří čtvrtin sloužit jako sklad pojezdových drah a hliníkových profilů, přičemž do budoucna zde bude sofistikovaný zakládací systém, kdy se těžké hliníkové profily budou v koších vážících až dvě tuny ukládat až do výšky 5 metrů. Zbylá čtvrtina haly bude výrobní, kdy se sem přesune stáčírna hliníkových profilů, což je nejdůležitější know-how firmy (profily, které tvoří nosnou konstrukci, musí být nejen stabilní, ale především vyrobené tak, aby se při stáčení nedeformovaly. Navíc jsou vyráběné ze speciální slitiny, což je také prvek, který ALUKOV zásadně odlišuje od ostatních firem).

Sklad také poslouží ke zjednodušení logistiky - odbavování kontejnerů do zámoří, kde se poptávka po zastřešení společnosti ALUKOV stále zvyšuje.

Nová hala umožní společnosti ALUKOV zvýšit množství vyrobených zastřešení zhruba o 15 %.

Vzhledem k tomu byla v dubnu letošního roku přijata stovka nových zaměstnanců. K dnešnímu dni ALUKOV zaměstnává přibližně 360 lidí převážně z Chrudimska.

Kontakt:

www.alukov.cz

Eva Myšíková

PR manažerka Alukov HZ, spol. s r.o.

tel.: 725767602, e-mail: e.mysikova@alukov.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-stavebniny-firmy-Alukov HZ

Pardubický (pu)