Znalost jazyků je pro učňovské obory nezbytná

Vítěz Michal Cihlář

Brno – 17. 4. 2013 byli oceněni nejlepší učni ČR v rámci Soutěže odborných dovedností 2013 pro obor Zámečník / strojní mechanik. Soutěž je zařazena do celostátní přehlídky nejlepších žáků učebních oborů – České ručičky (http://www.ceskerucicky.org.

Soutěžit přijelo celkem 18 nejlepších učňů – strojních mechaniků a zámečníků z celé České republiky, kteří museli před postupem do celostátního finále úspěšně absolvovat školní a regionální kola. Učni neprokazovali své znalosti jen na poli teorie, ale museli dokázat, že mají i šikovné ručičky.

Na prvním místě se umístil Michal Cihlář z Gymnázia, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou, kterému vedoucí odboru školství Jihomoravského kraje JUDr. Hana Poláková předala kromě hodnotných cen i pozvánku na slavnostní galavečer Českých ručiček. Ten proběhne 19. června v brněnském divadle Reduta a nejlepší učni z vybraných jednadvaceti oborů zde budou oceněni zlatou plaketou Českých ručiček.

Při slavnostním předávání cen mimo jiné zaznělo z úst JUDr. Jiřího Brázdila, personálního ředitele firmy Šmeral Brno a.s., že i pro učňovské obory je důležité vzdělávat se v rámci znalosti jazyka. Jak už fungovalo za první republiky, řemeslníci často odcházeli za prací i do ciziny. V dnešní době je výhodou když i strojní mechanik / zámečník zná jazyk. Firmy stále více posílají své zaměstnance za zahraničními zakázkami. Absolvent tedy může být výborný ve svém oboru, má řidičský průkaz, ale ve znalosti jazyka má rezervy. Pak se může stát, že absolventi strojírenských oborů mohou mít problém s uplatněním.

I zástupce jednoho z partnerů Českých ručiček Bc. Aleš Janíček, ředitel Střediska praktického vyučování První brněnské strojírny Velká Bíteš a.s., tato slova potvrzuje a dodává: „V rámci našeho střediska praktického vyučování podporujeme výuku jazyků, protože víme, že jsou důležité pro uplatnění po ukončení studia. Navíc při studiu v našem středisku je se všemi žáky (zákonnými zástupci) uzavřena smlouva o setrvání v pracovním poměru po vyučení. První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s. tak všem absolventům garantuje možnost uplatnění v perspektivní firmě, zajímavou práci, výhody z kolektivní smlouvy a další benefity.

KONTAKT:

Zuzana Prokešová, info@alkomczech.com, M: +420 777 118 262

Klíčová slova ČR-vzdělání-společnost-řemesla-ALKOM s.r.o.-PROTEXT

Jihomoravský (bn)

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl