Řemeslník – ohrožený druh?

Sháním kominíka, mám ale strach. Po zhlédnutí pár reportáží se na mě hrnou varování o falešných kominících. Dávám se tedy do pátrání. Nalézám na stránkách cechu kominíků loga ministerstva - to vypadá dobře. Hledám tedy kominíka z okolí a začínám telefonovat: „Ano, není problém, ale máme hodně práce, nejdříve za tři měsíce“ – vtip? Ne, realita. Kominíků a celkově řemeslníků je prostě málo. A tak pátrám na stránkách ČSÚ – v letech 1989/1990 bylo 338 175 žáků učňovských oborů, v roce 2011/2012 už pouze 134 817. Jak to bude vypadat v roce 2020 – bude řemeslník ohrožený druh? Nenahrává snad nedostatek učňovských profesí právě různým podvodníkům? Rodiče by nejraději viděli své děti jako studenty škol vysokých a to pokud možno v oborech jako ekonom, právník, lékař …s vidinou vyššího vzdělání a uplatnění ideálně bez fyzické práce. Což bylo logické v době před deseti lety, kdy se inzeráty jen hemžili poptávkou po takto vzdělaných lidech. Nyní se situace obrací a v pracovních poptávkách jsou žádanými právě učňovské obory a technicky zaměření pracovníci a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Není výjimkou, že spousta řemeslníků odjíždí za prací a samozřejmě i penězi do ciziny. Ale i řemeslník se má možnost vysokoškolsky vzdělat. Což je v kombinaci s talentem a vztahem k řemeslu obrovská výhoda. Málokdo to ale vidí a už vůbec se na to neohlíží při výběru profese pro své děti.

Spousta rodičů se také stydí za to, že mají doma učně. A stále přetrvává představa z dob minulých – ty máš špatný prospěch, ty půjdeš na učňák. Sami zvažte, zda je tato představa úsměvná nebo smutná. V záplavě všech zákonů, vyhlášek, nařízení a nových technologií, kdy si nejsme pomalu schopni vyměnit žárovku v autě, spíše nabývám přesvědčení, že inženýři, magistři, profesoři, právníci apod. jsou samozřejmě potřeba, ale kde by byli bez řemeslníků, kteří jim opraví auto, vyrobí nábytek, zapojí kotel, či navedou elektřinu? Řemeslníci jsou prostě potřeba.

A tak jsem ráda, že jsem při psaní tohoto článku, při rozhovoru s maminkou jednoho velmi talentovaného hudebníka a zpěváka slyšela z jejích úst, že jeho ambice není stát se superstar, ale elektrikářem.

Naštěstí i na tomto poli jsou lidé a organizace, kterým leží budoucnost učňovských oborů na srdci. V ČR již pátým rokem probíhá soutěž České ručičky. Zde mladí učni soutěží ve vybraných a většinou ohrožených oborech o titul České ručičky na poli českém i mezinárodním. Přehlídku České ručičky vyhlašuje Jihomoravský kraj spolu s podporou dalších ministerstev. Organizátorem je SOŠ a SOU Brno-Bosonohy. Hlavním smyslem soutěže je právě podpora a popularizace učňovského školství. Tato prezentace řemesel a učňovského školství vyvrcholí slavnostním galavečerem, který se uskuteční 19. června 2013 v brněnském Divadle Reduta, kde budou vítězní učni oceněni zlatou plaketou Českých ručiček.

24.4.2013 se můžete na vlastní oči přesvědčit na stavební veletrh v Brně na BVV. V hlavních rolích budou klempíři, pokrývači, tesaři a plynaři. Uvidíte jak se staví a pokrývá střecha, osazuje okno, ale i zapojení plynového kotle a přípojky. Přijďte se podívat, jak se s náročnými úkoly poperou.

KONTAKT:

ALKOM, s.r.o., Zuzana Prokešová, M: 777 118 262 E: jednatel@alkomczech.com, www.ceskerucicky.org .

Klíčová slova ČR-vzdělání-společnost-řemesla-ALKOM s.r.o.-PROTEXT

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl