Otevřený dopis asociací jazykových škol ministru dopravy Dobešovi * Asociace jazykových škol bojkotují výběrové řízení ministerstva dopravy.

Praha, 26. 4. 2012

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás v reakci na dopis ředitele personálního odboru ministerstva dopravy Ing. Jiřího Kuchaře, kterého jste pověřil reakcí na naše dopisy.

Bohužel musíme konstatovat, že odpověď pana inženýra nelze akceptovat. Musíme důrazně odmítnout tvrzení, že z naší strany nebyla pochopena celková filosofie výběrového řízení. Upozorňujeme, že odborníci z našich členských škol do detailu znají zadávací dokumentaci všech výběrových řízení na jazykovou výuku. Je nám líto, že místo korektní a věcné komunikace se nám dostalo zpochybnění naší odbornosti. Proto konstatujeme, že k nepochopení filosofie správně zadaného výběrového řízení došlo na Vašem úřadu.

Proč volíme takto ostrá slova? Pochopitelně je nám jasný rozdíl mezi kvalifikačními a hodnotícími kritérii. Tvrdit ovšem, že zákonem daná a velmi obecná kvalifikační kritéria dostatečně určují kvalitu dodavatele, je velmi odvážné. Rozhodně u dodávek služeb, a zejména vzdělávacích. Vzdělávání není zboží! Každý odborník v oblasti personalistiky a vzdělávání přece ví, že kvalita práce vzdělávací instituce je mnohem komplexnější pojem, který nelze redukovat na kvalifikaci lektorů či obecné reference. Ano, tato kritéria mají své místo jako kritéria kvalifikační. Celkovou kvalitu dodávky je však třeba hodnotit v souladu se zákonem na základě ekonomické výhodnosti, nikoli jen ceny. Ekonomické výhodnosti, která zahrne i odpovídající hodnocení kritérií kvality dodavatele. Protože nákup nejlacinější služby není úsporou prostředků daňových poplatníků. Naopak, takovýto nákup je v rozhodující většině případů neefektivní a vede k pozdějším problémům.

Proto se ptáme:

-Opravdu si myslíte, že má ministerstvo dopravy nakupovat vzdělávací služby od nejlevnějšího dodavatele bez ohledu na kvalitu?

-Je správné, že bylo výběrové řízení vypsáno těsně před účinností novely Zákona o veřejných zakázkách, podle které nově zadavatel musí odůvodnit hodnotící kritéria? Dokázali by Vaši podřízení odůvodnit, proč vybírají jen podle ceny? Nebo si jen usnadňují práci?

Rádi bychom Vás ubezpečili, že celý náš "bojkot" není primárně a osobně zamířen jen proti Vašemu úřadu. Jde nám obecně o postupy zadávání veřejných zakázek, které jsou chybné, i když zákon formálně neporušují. A proti takovým postupům chceme a budeme veřejně vystupovat, v zájmu kvalitních dodavatelů, v zájmu kvalitního vzdělávání úředníků státní správy i v zájmu daňových poplatníků.

Připomínáme, že obě profesní organizace sdružující jazykové školy (AJŠA - Asociace jazykových škol a agentur a ACERT - Asociace certifikovaných jazykových škol), jejichž členové pokrývají více než 80% českého trhu s jazykovým vzděláváním, nadále protestují proti veřejné zakázce na nákup jazykových kurzů na ministerstvu dopravy. Ve chvíli, kdy se jej hlavní dodavatelé nezúčastní, tak výběrové řízení těžko povede k výběru nejlepší nabídky.

Na svém stanovisku tedy nadále trváme a vyhrazujeme si právo jej dále šířit včetně reakce Vašeho ministerstva. Věříme, že Vás to přiměje k zamyšlení a pochopení, že cesta nejnižší ceny není ta pravá. Žádáme, abyste zrušil předmětné výběrové řízení a vypsal nové, které zaručí výběr kvalitního dodavatele jazykových služeb pro Vaše zaměstnance.

S úctou

PhDr. Andrea Křížková

předsedkyně představenstva

Asociace certifikovaných jazykových škol, o.s.

Ondřej Kuchař

prezident

AJŠA Asociace jazykových škol a agentur ČR, o.s.

Kontakt:

AJŠA Asociace jazykových škol a agentur České republiky, o.s.

Kontakt: Petr Pasek - tiskový mluvčí, e-mail: press@ajsa.cz, tel.: 777 758 631

Ondřej Kuchař - prezident, e-mail: ondrej.kuchar@ajsa.cz, tel.: 608 862 697

ACERT - Asociace certifikovaných jazykových škol o.s.

Kontakt: David Dvorský - člen představenstva, e-mail: david.dvorsky@acert.cz, tel.: 603417945

Klíčová slova ČR-školy-doprava-vláda-jazyky-AJŠA-ACERT-PROTEXT

Auto-moto, doprava a stroje
Věda, vzdělávání a školství