Přijímání přihlášek do žurnalistické soutěže Writing for CEE 2012 bylo zahájeno

Agentura APA a Bank Austria již podeváté vyhlašují soutěž vyzývající k zamýšlení nad Evropou. Nový ročník nabídne klání žurnalistů o cenu Writing for CEE, která je dotovaná částkou 5.000 EUR. Novináři ze všech stran Evropy, včetně Ruska i států SNS, mohou předložit své práce k posouzení odborné porotě. Jedinou podmínkou je, aby jejich díla reflektovala život Evropy, sny Evropanů a aby přispívala ke sbližování evropských zemí při překonávání předsudků.

Zúčastnit se mohou práce publikované po 1. srpnu 2011, které budou přijímány až do 31. července 2012. Vítány jsou rovněž přepisy rozhlasových a televizních reportáží, stejně tak, jako online články. Vítěz bude vyhlášen v listopadu 2012 na slavnostním gala večeru ve Vídni. Předložené soutěžní práce je nutné dodat v originální jazykové verzi s anglickým překladem a profesním životopisem. Bližší informace k podávání přihlášek jsou k dispozici na adrese http://www.apa.at/cee-award.

Společné ocenění Rakouské tiskové agentury (APA) a UniCredit Bank Austria je udělováno již devátým rokem, přičemž není nijak omezeno ani hranicemi EU, ani tematicky vyhrazeno jen pro oblast střední a východní Evropy. „Zveme všechny evropské žurnalisty bez rozdílu,“ podtrhl předseda poroty Ambros Kindel, šéfredaktor mezinárodní redakce APA. Jak dodal, formální požadavky platí pouze pro podávání přihlášek, zatímco téma není nijak omezeno.

V loňském ročníku získala cenu Writing for CEE slovinská novinářka a fotografka Meta Krese za reportáže o životních podmínkách romské menšiny ve své domovině. Pod názvem „Návštěva u Romů v Dolenjské“ se skrývá kritické a zároveň pohnutlivé dílo, zveřejněné v březnovém čísle slovinského vydání časopisu National Geographic za doprovodu strhujících fotografií od Arne Hodalic. Laureátka Mete Krese působí jako novinářka pro několik slovinských deníků a časopisů.

Čestným hostem loňského předávacího ceremoniálu se stal dlouholetý německý ministr zahraničních věci Hans-Dietrich Genscher, který promluvil o aktuálních výzvách stojících před Evropou a o svých politických zkušenostech v souvislosti s opětovným spojením Evropy. Genscher vyzval k co nejrychlejšímu návratu Evropské unie ke stabilitě. Zdůraznil potřebu stanovení stropů zadlužení přímo v ústavách členských států a nastavení automatických sankcí pro případ jejich porušení. Někdejší německý ministr zahraničí uvedl, že mnozí lidé si doposud neuvědomují, že konec studené války otevřel brány novému světovému pořádku.

Na seznamu předchozích držitelů ceny je i český žurnalista Luboš Palata (2004), bulharská spisovatelka Diana Ivanova (2005), bosenský novinář Šefik Dautbegovic (2006), rakouský spisovatel Martin Leidenfrost (2007), Anna Koktsidou, rozhlasová novinářka, jež se narodila v Řecku a vyrostla v Německu (2008), rakouský investigativní žurnalista Florian Klenk (2009), bosenská autorka Azra Nuhefendic, žijící v Itálii (2010) a Meta Krese (2011). Čestnými hosty byli v minulých letech zesnulá aktivistka východoněmecká aktivistka boje za občanská práva Bärbel Bohleyová, nebo československý exministr zahraničí Jiří Dienstbier, bývalý slovinský prezident Milan Kučan, a nejnověji též Hans-Dietrich Genscher.

Vedle loňské laureátky jsou členy letošní odborné poroty, jejíž složení je každoročně obměňováno, český odborník na komunikaci Milan Šmíd, slovenský publicista Michael Berko, rakouská poradkyně v oboru komunikace Ildiko Füredi-Kolarik, polští žurnalisté Igor Janke a Pawel Bravo, maďarská rozhlasová publicistka Júlia Váradi, bulharská autorka Janina Dragostinova, tiskový mluvčí Bank Austria pro CEE Tiemon Kiesenhofer a předseda poroty Ambros Kindel, šéfredaktor mezinárodní redakce APA.

Dokumentace pro podávání příhlášek: http://www.apa.at/cee-award

Dotazy:APA - Austria Presse Agentur, Marketing & Communications

Petra Haller, Tel. +43 (0)1 36060-5710;

E-mail: petra.haller@apa.at

Bank Austria, International Media Relations

Tiemon Kiesenhofer, Telephone: +43 (0) 50505 - 56036

E-mail: tiemon.kiesenhofer@unicreditgroup.at