Asociace jazykových škol bojují za zachování pomaturitního studia

Asociace jazykových škol se spojily v zájmu zachování jednoletých, tzv. „pomaturitních“ jazykových kurzů. Stát se chystá odebrat jejich účastníkům status studenta, se kterým jsou spojeny různé sociální výhody, např. hrazení zdravotního pojištění, zvýhodněné jízdné apod.

ACERT - Asociace certifikovaných jazykových škol a Asociace jazykových škol a agentur - AJŠA jsou jediné dvě profesní organizace věnující se v České republice oblasti jazykového vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru. Sdružují celkem 51 jazykových škol, které pokrývají naprostou většinu trhu jazykového vzdělávání v České republice. Kurzy členských škol prošly stovky tisíc studentů.

Ve školním roce 2010/2011 studovalo jazyky v pomaturitních jazykových kurzech téměř 6000 studentů. Odebrání státní podpory bude znamenat, že tisíce maturantů přijdou o možnost zásadním způsobem si zlepšit svoji jazykovou vybavenost a nastoupí na trh práce s výrazným handicapem. Statistika členských škol obou asociací podává totiž poměrně nelichotivý obrázek o vstupní úrovni čerstvých maturantů. Přes 60% všech studentů přicházejících do kurzů je na úrovni začátečník až mírně pokročilí, tedy na úrovni nedostatečné pro běžnou pracovní komunikaci. Po deseti měsících jsou všichni absolventi nejméně na úrovni středně pokročilí a 60% z nich dobrovolně skládá mezinárodní zkoušku. Studenti si kurzy i zkoušky platí sami a jazykové školy nedostávají žádnou státní podporu.

Předsedové a pověření zástupci obou asociací jednali na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a na Ministerstvu práce a sociálních věci. Jednání zatím nepřinesla žádný posun, ministerští úředníci nejsou v současné době ochotni vytvořit nový legislativní rámec pro pomaturitní jazykové kurzy.

ACERT Asociace certifikovaných jazykových škol, o.s.

Kolodějská 8/3077

Kontakt: