100 let české značky FAB ve víru inovací

Fabka není pouze synonymem pro cylindrickou vložku, které v českém slovníku zdomácnělo podobně jako botasky nebo jar. Je zároveň symbolem špičkové kvality a jedinečného českého fištrónu, který k české značce FAB patří již 100 let. Právě toto kulaté výročí totiž v letošním roce strojírenský závod v Rychnově nad Kněžnou slaví.

"Továrna na železné zboží Fáborský a Šeda, společnost s ručením obmezeným", jak zněl původní název společnosti, byla založena v říjnu roku 1911. Z počátku vyráběla pouze dozické a zadlabací zámky, první cylindrická vložka spatřila světlo světa v roce 1932. Na klíči byla již tenkrát vyobrazena hlava psa, symbol důvěry a bezpečí.

O šest let později se tyto vložky vyvážely do Švédska, Finska, Holandska, Lucemburska, Rakouska, Bulharska, Jugoslávie, Polska, Indonésie, Palestiny, Egypta, Maroka, Tunisu, Alžíru, Turecka, Iráku, Indie, Číny, Venezuely a Kolumbie. Tento výrazný exportní úspěch svědčil jak o kvalitě výrobků, tak o výjimečném podnikatelském instinktu jednoho z obou zakladatelů společnosti pana Aloise Fáborského. Podnik poté několikrát změnil název - od Braneckých železáren přes TOZAKOV, Orlické strojírny až po FAB s.r.o.

Dnešní výrobní závod ASSA ABLOY Rychnov, s.r.o. ročně produkuje 7 miliónů cylindrických vložek takřka do celé Evropy a je majitelem velkého množství patentově chráněných řešení, jež neustále zvyšují bezpečnostní standardy. Právě obrovské zkušenosti a vysoká profesionalita rychnovského týmu učinily z tohoto závodu vývojové a výrobní centrum pro evropskou část skupiny ASSA ABLOY. Rozsáhlé inovační programy, které probíhaly v posledních dvou letech, vrcholí právě v těchto dnech. "Jsem potěšen, že v tomto týdnu můžeme v rámci expozice FAB na 16. stavebním veletrhu IBF v Brně představit zcela nové bezpečnostní prvky pro cylindrické vložky a visací zámky, a také nové řady těchto produktů", řekl Ing. Přemysl Kos, ředitel obchodní společnosti ASSA ABLOY Czech & Slovakia s.r.o.

O společnosti ASSA ABLOY:

Společnost ASSA ABLOY je světovým leadrem na trhu s mechanickým a elektromechanickým dveřním příslušenstvím. Je zastoupena ve více než 50 zemích světa, má přibližně 29 tisíc zaměstnanců a je společností s ročním obratem kolem 35 miliard švédských korun. Fúze společností ASSA ABLOY a FAB a.s. proběhla v roce 1997.

Kontakt:

Martin Prorok, marketing

tel. 775 622 007, martin.prorok@assaabloy.cz Dolnoměcholupská 1418/12, 102 00, Praha 2, http://www.assaabloy.cz

Klíčová slova ČR-Švédsko-stroje-trh-firmy-Assa Abloy

Královéhradecký (hk)