Nová posílená 200miligramová tableta VIDEX (R) byla poprvé schválena ve Francii

První nukleosidový analog na trhu, který se bere jen jednou denně, čímž usnadňuje dávkování a omezuje zatížení prášky

LONDÝN 1. října (PRN/PROTEXT) - Firma Bristol-Myers Squibb dnes oznámila, že francouzské zdravotnické úřady schválily jednou denně podávanou 200mg tabletu VIDEX (R) (ddl, didanosin) pro léčbu HIV. VIDEX je první a jediný nukleosidový inhibitor reverzní transkriptázy (NRTI) schválený pro podávání jednou denně. Nová, posílená tableta VIDEX omezí denní zatížení prášky u některých pacientů až o padesát procent - ze čtyřech tablet denně až na pouhé dvě.

"200mg tableta VIDEX je významným krokem směrem ke zvýšení pohodlí a usnadnění léčby, kterou už nyní zajišťuje HIV pozitivním pacientům jednou denně podávaný přípravek VIDEX," říká prof. MUDr. Jacques Reynes, PhD, z fakultní nemocnice Hopital Gui De Chauliac v Montpellieru ve Francii. "VIDEX je i nadále významným milníkem v léčbě HIV a podávání jednou denně společně s omezeným zatížením prášky nyní usnadní pacientům dodržování režimů léčby HIV."

VIDEX (R) (ddi, didanosin) se prodává již téměř sedm let a díky své jedinečné síle a dobrému rezistenčnímu profilu stále zůstává jedním z nejúčinnějších a nejdéle působících léků proti retrovirům. VIDEX byl rozsáhle studován u různých typů HIV pozitivních pacientů po celém světě, a to i v kombinacích jak s mnoha schválenými léky proti retrovirům, včetně přípravku ZERIT (R) (d4t, stavudin) od firmy Bristol-Myers Squibb označovaného též jako d4T, tak i v kombinaci s jinými zkoumanými léky. V kombinaci s jinými léky proti retrovirům VIDEX (R) snižuje virovou zátěž a zvyšuje počet buněk CD4, což jsou hlavní měřítka účinnosti boje s HIV.

"Pacienti podstupující léčbu proti retrovirům jsou nuceni dodržovat přísný každodenní léčebný režim, což je pro ně dosti náročné," říká MUDr. Steve Schnittman, ředitel skupiny pro klinický výzkum virové terapie ve společnosti Bristol-Myers Squibb. "Změny, jako je dávkování VIDEX (R) prostřednictvím 200mg tablety jen jednou denně, jsou přímou odpovědí na naléhavé volání pacientů a lékařů po neustálém zlepšování potenciálních a prokázaných přípravků proti HIV."

Dnešní režimy léčby retrovirů mohou být značně komplikované a mohou vyžadovat pečlivé dlouhodobé vedení. Některé způsoby léčby HIV (HIV koktejly) kombinují až čtyři nebo i více léků. Mnohdy má každý lék zcela specifický způsob dávkování a pacienti občas musí brát třeba až šestnáct tablet denně. Vynechání některé tablety může vést k vybudování rezistence a selhání léčby. Proto je třeba hledat takové léky, které omezí zatížení prášky a které se berou jen jednou denně, aby pacienti mohli snáze dodržovat složité léčebné režimy, ať už s léčbou teprve začínají, nebo právě přecházejí na jinou.

Dnešní oznámení společnosti Bristol-Myers Squibb úzce souvisí s červnovým oznámením, které sdělovalo, že 15 členských států Evropské unie schválilo variantu VIDEXu podávaného jednou denně. Poslední schválení ze strany zdravotních úřadů vychází z jejich uspokojivého názoru na postup výroby 200mg tablety. Společnost Bristol-Myers Squibb vyrábí přípravek VIDEX již od roku 1988. V roce 1991 byl VIDEX schválen pro distribuci k léčbě HIV/AIDS v Evropské unii a společnost Bristol-Myers Squibb ho prodává ve více než 70 zemích po celém světě.

Bristol-Myers Squibb je celosvětově působící společnost specializující se na ochranu zdraví a péči o člověka. Bristol- Myers Squibb podniká především v oblastech léčiv, spotřebního zboží, výživy a zdravotnické techniky. Patří k předním průkopníkům nových způsobů léčby kardiovaskulárních, zažívacích a infekčních chorob, poruch centrální nervové soustavy, kožních nemocí a rakoviny. Patří mezi špičkové výrobce i v oblasti výroby spotřebních léčiv, ortopedických zařízení a v oblasti péče o kosti, postupů léčby ran, doplňků výživy, dětské výživy a výrobků pro péči o vlasy a pokožku.

Kvůli úplným informacím o ZERIT(R) (d4T, stavudine) a VIDEX(R) (ddI, didanosine) kontaktujte, prosím, Annie Simond (+33-14090-6566) nebo Patricii Doykos Duquette (+1 609-897-3077). UNS Contact: Annie Simond, tel Paris +33-14090-6566, annie.simond@bms.com, or Patricia Doykos Duquette, International Public Affairs, tel New Jersey +1 609 897 3077, patricia.duquette@bms.com, both of Bristol-Myers Squibb

Klíčová slova PROTEXT-Bristol Myers Squibb

Evropa, EU, NATO (es)