Další velký krok k obnovitelné energii...

První vodní elektrárna firmy Akenerji byla uvedena do provozu v provincii Trabzon

Společnost Akenerji, jeden z předních soukromých provozovatelů a stavitelů elektráren v Turecku, uvedla do provozu svou první vodní elektrárnu v turecké provincii Trabzon na pobřeží Černého moře. Vodní elektrárnu firma realizovala prostřednictvím své vlastní investice, jejímž cílem bylo zajistit diverzifikaci zdrojů při výrobě elektrické energie.

Vodní elektrárna Akocak, která se nachází v provincii Trabzon v zátoce Arakli-Karadere, stála 124 milionů dolarů a jedná se o první investici firmy Akenerji do obnovitelných zdrojů energie za poslední 4 roky. Firma Akenerji chce v průběhu letošního roku v různých oblastech Turecka zprovoznit další 4 vodní elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 205 MW.

Vodní elektrárna Akocak, která byla postavena jako výsledek neustálého boje proti obtížným přírodním podmínkám, představuje pro firmu Akenerji dosud největší krok v jejím přechodu k obnovitelným zdrojům energie.

Generální ředitel firmy Akenerji, Ahmet Umit Danisman, řekl, že firma se zaměřila na tento druh investic z důvodu diverzifikace zdrojů při výrobě elektřiny a také proto, že chtěla posílit ekonomiku země přidáním dalších obnovitelných zdrojů elektřiny. Společnost Akenerji je díky partnerství se společností ČEZ z České republiky, které obě firmy uzavřely v roce 2009, finančně silnější. ČEZ má dceřiné firmy ve 12 evropských zemích a je největší energetickou společností ve střední a východní Evropě.

Danisman dále řekl, že firma pokračuje v investicích do dalších 8 vodních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 373 MW, které chce postupně připojit ke svým stávajícím zdrojům s instalovaným výkonem 373 MW. "Poté co jsme získali schválení našich postupů od Ministerstva pro energetiku a přírodní bohatství, zahájili jsme v roce 2006 výstavbu vodní elektrárny Akocak. Pro nás je vodní elektrárna Akocak velmi významnou investicí, protože se jedná o první investici naší firmy do vodních elektráren za poslední 4 roky. V letošním roce uvedeme do provozu další elektrárny v Uluabat, Burc, Bulam a druhý blok ve Feke (Feke 2), s celkovým instalovaným výkonem 205 MW. Tím učiníme další významný krok v oblasti našeho přechodu k obnovitelným zdrojům energie. Díky těmto elektrárnám, které uvedeme do provozu, snížíme emise oxidu uhličitého o 646 tisíc tun, což odpovídá množství, které za rok pohltí 31 miliónů stromů" dodal.

Instalovaný výkon vodní elektrárny Akocak činí 81 MW a elektrárna každý rok vyrobí 257.44 GwH elektrické energie. Pro společnost Akenerji je tato elektrárna tak druhou nejvýznamnější investicí hned po vodní elektrárně Uluabat, která má instalovaný výkon 100 MW.

Kontaktní informace:

Ozlem DAGGEZ

Pazarlama Iletisimi Grup Koordinatoru

Koordinátor skupiny v oblasti marketingové komunikace

Unite Iletisim ve Tanitim Hizmetleri

Telefon: +90-212-272-93-13