Najväčšia zlatá minca na svete bude vydražená v aukčnej sieni Dorotheum

Vo viedenskej aukčnej sieni Dorotheum bude 25. júna 2010 vydražená najväčšia zlatá minca na svete - kanadský Maple Leaf (Javorový list) 2007 v nominálnej hodnote 1 000 000 kanadských dolárov.

Táto minca láme všetky rekordy: váži úctyhodných 100 kilogramov a má v priemere 53 cm. Ale najpozoruhodnejšie na tomto unikáte, ktorý nedokážu zdvihnúť ani dvaja ľudia, je to, že je vyrobená iba z toho najrýdzejšieho, najkvalitnejšieho a najčistejšieho zlata: 999.99/1000.

Minca, ktorá láme svetové rekordy, je tiež zapísaná v aktuálnej edícii Guinnessovej knihy rekordov a má na sebe portrét kráľovnej Elisabeth II, ktorý je najväčším oficiálnym portrétom kráľovny v zlate. Na rube má minca tri javorové listy, národný symbol Kanady, kde bola vyrazená. Hodnota vyrazená na líci 1 milión kanadských dolárov je podstatne nižšia ako súčasná cena zlata. Počiatočná vyvolávacia cena bude založená na aktuálnej cene zlata.

Tento gigantický Javorový list bol zapožičaný numizmatickému oddeleniu 'Münzkabinett' Umeleckohistorického múzea (Kunsthistorisches Museum) vo Viedni, ktoré disponuje najväčšou numizmatického zbierkou sveta. Táto výnimočná minca bola teraz zverená aukčnej sieni Dorotheum. Dorotheum, popredná aukčná sieň v strednej Európe, organizuje dôležité aukcie mincí, vrátane historických, už viac ako 200 rokov. Zhodou okolností bude táto vysoko karátová minca vydražená v diamantovej aukcii.

Aukcia: Najväčšia zlatá minca na svete (The world’s largest gold coin), 25. 6. 2010, 14 h.

Expert: Michael Beckers (MA)Tel+ 43-1-515 60-424

Miesto konania: Palais Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Viedeň

Tlač: Doris Krumplová (MA) Tel. + 43-1-515 60-449, doris.krumpl@dorotheum.at

Fotky: https://webgate.epa.eu//index.php?SEARCHMODE=NEW&LANGUAGE=english&WGSESSID=0 0699c969d159f796d6801c2568f94e5&TABLIGHTBOX=RESULT&SEARCHSHOWTAB=1&SEARCHTXT 1=Dorotheu