Podíl podvodů na Aukro.cz v tomto roce pouze 0,03%, ochranný program byl přesto rozšířen

Podíl podvodů na Aukro.cz zůstává na velmi nízké úrovni, ačkoliv se počet registrovaných uživatelů stále zvyšuje. To plyne ze srovnání za poslední dva roky, tedy za dobu, kdy byl na Aukru zaveden Program ochrany Kupujících. Ten dovoluje vyplatit poškozeným uživatelům až 20.000 korun, pokud uživatel nahlásí podvodné jednání Aukru a Policii ČR.

Provozovatel Aukro.cz nyní rozšířil tento ochranný program tak, aby bylo možné vyplácet náhrady uživatelům i v případě, že je poškodí prodejce registrovaný v zahraničí. To dosud nebylo možné.

"Reagujeme na fakt, že roste podíl prodejců, kteří jsou registrováni v zahraničí a obchodují na Aukru. Většinou jde o Čechy, kteří trvale nebo přechodně bydlí v zahraničí nebo o prodejce ze zahraničních servisů naší mateřské společnosti. Nejčastěji se jedná o prodejce z polského Allegra nebo slovenského Aukra," říká k důvodům Lenka Hanušová, tisková mluvčí Aukro.cz.

V roce 2008, kdy byl ochranný program zaveden, bylo na Aukru registrováno téměř milion nakupujících a prodávajících. Podíl nezdařených transakcí tehdy činil 0,05 %. V roce 2009 prostřednictvím Aukra obchodovalo už více než 1,5 milionu uživatelů a poměr podvod/uživatel činil 0,09 %. Nyní je na Aukru registrováno bezmála 1,8 milionu uživatelů a procento nezdařených transakcí dosahuje hodnoty jenom 0,03 %.

K tomu Lenka Hanušová dodává: "Počet žádostí do našeho ochranného programu zůstává na stejných hodnotách, ačkoliv počet prodaných položek na Aukru roste. Neevidujeme nárůst počtu žádostí o náhradu škody, i přestože jsme zvýšili informovanost o našem ochranném programu a posílili jsme také spolupráci s Policií ČR."

Co dělá Aukro.cz pro to, aby podvodům zamezilo?

1. Aktivace účtu přes poštovní schránku - každý, kdo chce prodávat, si musí nechat ověřit fyzickou adresu prostřednictvím aktivačního kódu, který mu Aukro.cz zašle na jeho skutečnou poštovní adresu.

2. Hodnocení - každý prodejce i nakupující, který obchoduje na Aukro.cz, má možnost ihned po skončení obchodu oznámkovat svůj protějšek. Jde o jednu z nejrychlejších metod, jak poznat podvodníka.

3. Prevence - tým několika desítek odborníků z Aukro.cz sleduje podezřelé transakce a v případě podezření je ihned po ověření zablokuje.

4. Garance - v případě, že se kupující stane obětí podvodu, garantuje Aukro.cz vyplacení náhrady kupujícímu až do výše 20.000 Kč za nutné podmínky, že takovou událost nahlásí kromě Aukra i Policii ČR.

Kontakt:

Lenka Hanušová