Vyhlásenie novinárskej ceny „Writing for CEE” pre rok 2010 * APA - Austria Presse Agentur a Bank Austria, člen skupiny UniCredit Group, Vás vyzývajú, aby ste pouvažovali o Európe aj tento rok.

Rakúska tlačová agentúra APA - Austria Presse Agentur v spolupráci so spoločnosťou Bank Austria, členom skupiny UniCredit Group, už po siedmy krát vyhlasujú známu novinársku cenu „Writing for CEE“ (Písanie pre strednú a východnú Európu). Zámerom ocenenia s peňažnou odmenou vo výške 5.000 € je podporiť novinársku diskusiu ohľadom otázok týkajúcich sa Európy a európskej integrácie. Cena sa udeľuje príspevkom, ktoré sa zaoberajú Európou, životom a každodennou existenciou v európskych krajinách, európskym umením, kultúrou alebo životným štýlom odlišným a rozmanitým spôsobom a zároveň prispievajú k prekonaniu hraníc a predsudkov.

Organizátori zdôrazňujú skutočnosť, že to nie je cena EÚ, ale „ európska cena, ktorá osobitne zohľadňuje strednú a východnú Európu“. Novinárske príspevky, ktoré boli publikované v období medzi 1. augustom 2009 a 31. júlom 2010, je možné predložiť do 31. júla 2010. Vítané sú tiež prepisy rozhlasových, televíznych a online príspevkov. Výherca ocenenia bude vyhlásený a predstavený počas slávnostného udeľovania cien vo Viedni na konci roku 2010.

Zástupca šéfredaktora viedenských novín „Falter“, Florian Klenk, získal cenu „Writing for CEE“ v roku 2009. Tento 36-ročný „investigatívny novinár“ získal toto ocenenie za správu, ktorá sa objavila v denníku „Berliner Zeitung“ a „Falter“, a ktorá bola ako víťazný príspevok publikovaná aj na stránke www.apa.at/cee-award. Príspevok má názov „Za plotom“ a opisuje podmienky v utečeneckom tábore na Ukrajine, ktorý leží v blízkosti hraníc Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. Čestným hosťom minuloročného udeľovania cien bola Bärbel Bohleyová, aktivistka bývalého Nemecka za občianske práva.

Členmi poroty sú český odborník na komunikáciu Milan Šmíd, slovenský publicista Michael Berko, komunikačná konzultantka Ildikó Füredi-Kolariková, slovinský dramatik Jože Hudeček, poľský novinár Igor Janke, poradca bývalého českého prezidenta Jiří Pehe, maďarská rozhlasová reportérka Julia Váradiová, bulharská autorka Janina Dragostinovová, tlačová hovorkyňa spoločnosti Bank Austria, člena skupiny UniCredit Group, pre strednú a východnú Európu Silvana Linsová a šéfredaktor zahraničného spravodajstva agentúry APA Ambros Kindel.

Medzi držiteľov ocenenia v súčasnosti patrí český novinár Luboš Palata (2004), bulharská autorka Diana Ivanova (2005), bosniansky novinár Sefik Dautbegović (2006), rakúsky autor Martin Leidenfrost (2007), rozhlasová reportérka Anna Koktsidou, ktorá sa narodila v Grécku a vyrastala v Nemecku (2008), a Florian Klenk (2009).

Príspevky musia byť predložené v pôvodnom jazyku spolu s anglickým prekladom a životopisom autora.. Informácie a formulár prihlášky možno nájsť na internetovej stránke www.apa.at/cee-award.

Ďalšie informácie poskytne:

Petra Haller

Zástupkyňa riaditeľa pre marketing a komunikáciu

APA - Austria Presse Agentur

Tel: +43 (0)1/36060-5710

mailto:petra.haller@apa.at

Silvana Lins

Medzinárodné vzťahy s médiami

Bank Austria

Tel: +43 (0)5 05 05 - 56036

e-mail: silvana.lins@unicreditgroup.at

Klíčová slova Slovensko-Rakúsko-médiá-APA - Austria Presse Agentur