OSVĚDČENÉ MODELY V ČERSTVÉ PODOBĚ: FABIA A ROOMSTER S NOVOU TVÁŘÍ

S modelovou řadou Fabia se společnosti Škoda Auto v uplynulých letech podařilo vytvořit mimořádně solidní základ portfolia, které se mezitím rozrostlo na pět různých modelových řad. Sympatický kompaktní vůz představuje vstup do světa automobilů značky Škoda, v němž se do poslední součástky projevuje láska k detailu, smysl pro jednoduchá a zároveň chytrá řešení a schopnost i ochota inovovat. S novou tváří vstupují modernizovaná Fabia a Roomster do nabitého konkurenčního prostředí kompaktních vozů s velkým množstvím technických inovací, které dalece přesahují hranice, stanovené pojmem facelift.

Stejně jako Fabia dostanou i modely Fabia Combi a Roomster novou tvář, řadu technických vylepšení v interiéru a zejména pod kapotou. Přednosti obou vyspělých vozů se naproti tomu ale vůbec nezměnily. Fabia Combi stále nabízí se svým zavazadlovým prostorem o objemu 505 litrů až 1485 litrů úložný prostor, který svou velikostí převyšuje běžnou nabídku v této třídě. Škoda Roomster splňuje se svým variabilním systémem zadních sedadel VarioFlex i nadále požadavky na mobilitu celé rodiny. Objem jeho zavazadlového prostoru je možno zvýšit ze 480 litrů až na 1810 litrů, a dělá tak z modelu Roomster prostorový zázrak.

Zcela nová přední část vůz opticky rozšiřuje a způsobuje, že i při stejné výšce působí Fabia i Roomster dojmem nižšího vozu. "Při vývoji nové přídě nezůstala žádná součástka bez povšimnutí," shrnuje rozsáhlou modernizaci člen představenstva za oblast technického vývoje Dr. Eckhard Scholz. Důvodem k tomu je celá řada nových motorů, které se usadily pod kapotami modelových řad Fabia a Roomster. Svou premiéru tu mají velmi moderní, z velké části přeplňované motory, mezi nimi dokonce i jeden agregát s dvojitým přeplňováním. Rozsáhlé změny v programu pohonných jednotek si vyžádaly vývoj nových struktur v přední části obou modelů. A když už jsou nutné rozsáhlé změny, mohou být zároveň i důvodem pro vznik nových tvarových řešení. Nárazníky a jejich uchycení, tvary světlometů, kapota a přední část podlahy - nic z toho není shodné s dosavadními díly.

Interiér zhodnocují nové materiály a optická vylepšení. Nový paket chrom zahrnuje jezdce výdechů ventilace, hlavici řadicí páky, rámeček manžety řadicí páky a aretační tlačítko páky ruční brzdy provedené v chromu a propůjčuje interiéru dojem mimořádné kvality. Nové, kůží potažené, multifunkční volanty dodávané na přání, umožňují dálkové ovládání audiosoustavy a telefonu. Volit lze mezi tří a čtyřramenným provedením. Příjemné, prodyšné potahy sedadel a inovované ovládací prvky klimatizace Climatronic dodávají interiéru kvalitu, obvyklou ve vozech vyšších tříd.

Stejně jako sourozenci z vyšších modelových řad mohou být Fabia i Roomster vybaveny navigačním systémem Amundsen, který disponuje pětipalcovou dotykovou obrazovkou, čtečkou SD karet a vstupem aux-in pro připojení externích audiozařízení. Na přání (v kombinaci s rádiem Swing nebo navigačním systémem Amundsen) je navíc možno vůz vybavit vstupem MDI (Mobile Device Interface) pro možnost připojení audiozařízení s koncovkami pro iPod, aux-in, USB a mini USB, které se nachází v prostoru pod spodní odkládací schránkou před sedadlem spolujezdce.

Paleta motorů, která je nově v nabídce pro modely Fabia a Roomster, je v podstatě základem všech změn. Celkově je v ČR k dispozici pět benzinových motorů a tři naftové motory. Výkonové spektrum sahá od 44kW až do 132 kW u benzinových motorů modelové řady Fabia, resp. od 51 kW do 77 kW u modelu Roomster. Naftové motory obou modelových řad mají výkon od 55 kW do 77 kW. Všechny pohonné jednotky, dodávané do zemí EU, splňují svými emisemi požadavky normy EU 5, nabízí vynikající využití paliva a tím i mimořádně nízké emise CO2.

Paleta motorizací dostupných v ČR:

- 1,2 HTP/44 kW (60k) - EU 5 (ne pro Roomster)

- 1,2 12V HTP/51 kW (70 k) - EU 5/EU2

- 1,2 TSI/63 kW (86 k) - EU 5

- 1,2 TSI/77 kW (105 k) - EU 5

- 1,4 TSI/132 kW (180 k) - EU 5 pro RS

- 1,6 TDI CR DPF/55 kW (75 k) - EU 5 (ne pro Roomster)

- 1,6 TDI CR DPF/66 kW (90 k) - EU 5

- 1,6 TDI CR DPF/77 kW (105 k) - EU 5

EMOCE A ŽIVOTNÍ STYL: FABIA SCOUT A ROOMSTER SCOUT

Fabia Scout (hatchback) je jedním z modelů, které oslavily na letošním ženevském autosalonu svou premiéru. Novinka emocionálně rozšiřuje nabídku mladoboleslavských modelů vybavených atraktivními designovými prvky. Po modelech Fabia Combi Scout a Roomster Scout, které obohatily třídu malých vozů a MPV, teď přichází hatchback Fabia s nezaměnitelným vzhledem. Splňuje požadavky zákazníků kladené na cenově výhodné a přitom individuálně laděné automobily. Všechny tři modely Fabia Scout, Fabia Combi Scout a Roomster Scout jsou nyní uváděny s novou tváří a celou řadou technických zlepšení.

Vysoce moderní paleta motorů, skládající se ze čtyř benzinových motorů s výkony od 63 kW do 77 kW a tří naftových agregátů o výkonu 55 kW až 77 kW, z nich činí agilní a zároveň i šetrné průvodce na cestách.

ČTK vydává ke zprávě fotografie, které jsou k dispozici ve fotobance ČTK zde:

Kontakt:

Evžen Krauskopf

E-mail: evzen.krauskopf@skoda-auto.cz

Služba České tiskové kanceláře Protext zveřejnila video dostupné ve Videobance ČTK zde:

http://multimedia.ctk.cz/cs/video/document/3106926/nova-tvar-skody-fabia-a-s kody-roomster

Klíčová slova ČR-automoto-Škoda Auto

Auto-moto, doprava a stroje