Prohlášení Alstomu

V návaznosti na informace předané minulý pátek na evropském odborovém fóru se dnes uskutečnilo setkání vedení Alstomu a zástupců odborů, které zahájilo diskusi o situaci v brněnském závodě. Následně byly informace z jednání předány všem zaměstnancům.

V důsledku celosvětové hospodářské krize a omezování výstavby nových uhelných elektráren v Evropě bude výrobní závod v Brně v následujících letech čelit vážnému nedostatku zakázek. Tato situace ve spojení s nedostatečnou konkurenceschopností může způsobit závodu vážné problémy. Dlouhodobý a trvalý nedostatek objednávek počínaje létem 2010 zapříčinil, že pokračování výroby kotlů v tomto závodě je nadále nemožné.

Servis elektrárenských zařízení pro Českou Republiku a Slovensko, retrofity kotlů a ohříváky vzduchu vykazují dobrou perspektivu návratnosti a počítá se dále s pokračováním v činnosti a dalším rozvojem.

Dnešní jednání mezi vedením firmy a zaměstnanci proběhlo v konstruktivním duchu a vytvořilo předpoklady pro oboustranné pochopení situace a nastavení parametrů dialogu s cílem najít účinné východisko.

V současné době má závod uzavřeny objednávky na výrobu až do léta 2010, což oběma stranám dává dostatečný prostor nalézt oboustranně přijatelná řešení.

Alstom v současné době v Brně zaměstnává 667 lidí, z čehož 400 souvisí s výrobou kotlů.

Communications:

Jiří Filip (ČR)

Tel +420 545 103 103

jiri.fillip@power.alstom.com

Web:

Klíčová slova ČR-stroje-odbory-firmy-Alstom

Jihomoravský (bn)

Auto-moto, doprava a stroje
Politika, veřejná správa a soudy