Goldman Sachs splatila 1,1 miliardy dolarů, kterou obdržela v rámci programu TARP (americký program vládní pomoci bankovnímu sektoru) * Američtí daňoví poplatníci získají 23procentní prémii

Společnost The Goldman Sachs Group, Inc. (index NYSE: GS) dnes oznámila, že v plné výši splatila záruky, které firma obdržela v rámci programu TARP (americký program vládní pomoci bankovnímu sektoru). Celková hodnota těchto záruk podle ohodnocení ministerstva financí činí 1,1 miliardy dolarů.

Přestože existuje několik způsobů jak zhodnotit státní záruky, včetně například veřejné aukce, věříme, že v kontextu mimořádných opatření, přijatých vládou pro stabilizaci finančního sektoru, představuje tento způsob zhodnocení státních záruk jedinou poctivou a plnou možnost.

V červnu splatila firma Goldman Sachs Americkému ministerstvu financí investici 10 miliard dolarů a v průběhu osmi měsíců po obdržení této investice, zaplatila 318 miliónů v preferenčních dividendách. Jsme potěšeni, že při sečtení výplaty preferenčních dividend a splacení záruk dojdeme k celkové částce 1,418 miliardy dolarů, což představuje zisk ve výši 23 procenta pro daňové poplatníky v USA.

„Splacením této částky děkujeme vládě za její pomoc, která prospěla finančnímu systému, naší firmě i našim akcionářům,” řekl Lloyd C. Blankfein, generální ředitel a předseda představenstva firmy. „Jsme vládě vděčni za úsilí, které vyvíjí pro záchranu finančního systému a současně nás těší, že tyto peníze navíc může vláda použít na revitalizaci ekonomiky, což je priorita pro nás pro všechny.”

Blankfein dále dodal: „Protože firma Goldman Sachs radí společnostem jak sestavit svůj růstový plán a získat kapitál na zajištění tohoto růstu, nejraději pracujeme v prostředí vzájemné důvěry mezi zákazníky a firmami a v době ekonomického růstu. Uděláme vše proto, abychom získali kapitál a poskytli našim klientům likviditu potřebnou na posílení růstu a vytvoření pracovních míst.”

The Goldman Sachs Group, Inc. je přední světovou finanční institucí, která nabízí služby v oblasti investičního bankovnictví, investic do cenných papírů a manažerských odkupů a další služby. Firma má rozsáhlé a různorodé portfolio zákazníků z řad soukromých firem, finančních institucí, státních úřadů i úspěšných jednotlivců. Firma byla založena v roce 1869, sídlí v New Yorku a má pobočky v Londýně, Frankfurtu, Tokiu, Hong Kongu a v dalších významných finančních centrech po celém světě.

Kontaktní informace:

The Goldman Sachs Group, Inc.

Kontakt pro média:

Lucas van Praag, 212-902-5400

nebo

Kontakt pro investory:

Dane Holmes, 212-902-0300

Zdroj: The Goldman Sachs Group, Inc.