KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VE ZBROJOVCE UZAVŘENA

Vedení České zbrojovky a.s. dnes uzavřelo se svými zaměstnanci kolektivní smlouvu pro rok 2009. Nová kolektivní smlouva zajišťuje v letošním roce zaměstnancům při splnění plánovaného hospodářského výsledku výplatu odměn ve výši inflace.

"Jednání s odbory bylo velmi konstruktivní" uvedl generální ředitel České zbrojovky a.s. Ing. Lubomír Kovařík a dodal: "Bylo patrné, že obě strany vnímají složitou situaci, ve které se celý zbrojní průmysl nachází, což určitě napomohlo oboustranně serióznímu a střízlivému přístupu k letošnímu vyjednávání".

Také zástupci odborů hodnotí rozhovory s managementem zbrojovky kladně. "Průběh kolektivního vyjednávání byl slušný a korektní. Vzhledem k situaci společnosti a k probíhající finanční a hospodářské krizi ve světě, je pro nás uzavřená kolektivní smlouva přijatelný kompromis", uvedl předseda VZO OS KOVO Zdeněk Pavelčík. "Odborová organizace považuje vývoj hospodaření České zbrojovky a.s. od počátku roku 2009 za dobrý, což by mohlo opravňovat k vyššímu požadavku na růst mezd, přijímá však i argumenty vedení společnosti na riziko propadu kurzových změn v dalším období, vývoj na americkém trhu a záměr dále investovat do modernizace výroby", dodal Pavelčík.

Uherskobrodský výrobce zatím čelí hospodářské krizi úspěšně. Výsledky hospodaření za rok 2008 sice budou zveřejněny až blížící se valné hromadě společnosti, nicméně již nyní mají všichni zaměstnanci jistotu, že obdrží nejen odměny za rok 2008, ale také za první čtvrtletí roku 2009.

"V rámci nové kolektivní smlouvy jsme se zástupci odborů dohodli nový systém vyplácení odměn při splnění plánovaných hospodářských výsledků", uvedl personální ředitel uherskobrodské zbrojovky Ing. Ladislav Koníček. "Kromě toho čekají zaměstnance i v letošním roce zvláštní bonusy za překročení plánu. Kolektivní smlouva řeší také způsob ochrany a podpory zaměstnanců pro případ, kdy by došlo k nečekaným negativním dopadům hospodářské krize", dodal Koníček.

Česká zbrojovka a.s., Uherský Brod patří k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji. Počet jejích zaměstnanců se pohybuje okolo čísla 1200. Průměrná mzda v roce 2008 činila 23.700,- Kč. Nárůst průměrné mzdy oproti roku 2007 tak představoval cca 12%.

Kontakt:

komunikační agentura Moroz & Partner:

Michal MOROZ

E-mail: m.moroz@me.com

Klíčová slova ČR-zbraně-odbory-firmy-Česká zbrojovka-A1&Experts

Zlínský (zl)

Auto-moto, doprava a stroje
Politika, veřejná správa a soudy