MONOPOLY CELOSVĚTOVÝ TURNAJ

Protext: Monopoly

Dlouho očekávaná událost je tady! Celosvětový turnaj ve hře MONOPOLY - poprvé také v České republice! Konečně si i čeští hráči a příznivci Monopolů mohou vyzkoušet své hráčské schopnosti ve hře, kterou hrálo více jak 500 milionů lidí po celém světě.

Historie Monopolů

Monopoly jsou staré již 69 let, přičemž základní produkt se prakticky nezměnil.

Hra byla vynalezena v roce 1933 Charlesem Darrowem, nezaměstnaným prodejcem topení z Filadelfie. V roce 1935 začala hru Monopoly prodávat společnost Parker Brother, která zakoupila licenci. Hra se stala nejlépe prodávanou hrou na trhu. Od roku 1936 společnost Parker Brothers vyrábí úžasných 20 tisíc her za týden, a přesto stačí sotva pokrýt poptávku. Dnes se odhaduje, že se od roku 1935 prodalo přes 200 000 000 kopií hry Monopoly, což z ní činí nejlépe prodávanou hru všech dob a v roce 2000 byla zvolena hrou století.

Zajímavosti

Hra Monopoly se prodává v 80 státech světa a je vyráběna v 32 různých jazykových verzích včetně islandštiny! V roce 1988 vyrobil šperkař Sidney Mobell ze San Franciska exkluzivní kopii hry v hodnotě 2 milionů dolarů (tj. 1,4 milionů liber). Deska je vyrobena z 23karátového zlata, rubíny a safíry zdobí vršky komínů na domech a hotelech z ryzího zlata a tečky na kostce jsou z 42 broušených diamantů. Tato hra se zapsala do Guinnessovy knihy světových rekordů jako nejdražší desková hra na světě. Nejdelší zaznamenaná hra v dějinách trvala 70 dní! Jednou byla hra Monopoly hrána z charitativních účelů ve vaně po dobu 99 hodin. Světový šampionát se nyní hraje každé čtyři roky. Předešlé turnaje se hrály: 1973 - New York, 1974 - New York, 1975 - Washington DC, 1977- Monte Carlo, 1980 - Bermuda, 1983 - Palm Beach, 1985 - Atlantic City, 1988 - Londýn, 1992 - Berlín, 1996 - Monte Carlo, 2000 - Toronto Kanada.

V roce 1970 byla vyrobena verze v Braillově písmu pro zrakově postižené.

Celková hodnota peněz ve hře Monopoly činí 15 140 liber.

Během druhé světové války byly pro Ministerstvo války vyrobeny speciální hry Monopoly. Tyto hry obsahovaly mapy, které zobrazovaly únikové trasy, místní měnu, kompasy a dokumenty. Ukázalo se, že se staly užitečnou zbraní tajné služby.

Od roku 1935 bylo vyrobeno přes 640 milionů domů Monopoly a dále peněz Monopoly v hodnotě přes 302 800 000 000 liber.

Mottem hry Monopoly je vydělávat, riskovat a vlastnit všechno.

Turnaj

V Čechách se uskuteční ze tři semifinálová kola, která se budou konat v Ostravě, Brně a Praze. Samotné finále proběhne také v Praze. Každého semifinálového kola se zúčastní 220 hráčů. Do turnaje se hráči mohou registrovat na webu www.hrajmonopoly.cz. Prvních sto registrovaných hráčů má účast v turnaji jistou. Dalších 100 hráčů bude náhodně vybráno počítačem a divoké karty se budou rozdávat přímo na místech turnajů!

Místa konání turnajů

BRNO

Nad brněnským semifinálovým kolem přebírá záštitu primátor statutárního města Brna pan Roman Onderka, s příslibem účasti na turnaji.

Datum: sobota 7. 3. 2009

Adresa: Hotel Slovan, Lidická 23, Brno-město

OSTRAVA

Datum: sobota 14. 3. 2009

Adresa: Kulturní dům Akord, Nám. SNP 1, Ostrava-Zábřeh

(dříve Dům kultury NH)

PRAHA

Nad pražským semifinálovým a celorepublikovým finále přebírá záštitu primátor hlavního města Prahy pan Pavel Bém, s příslibem účasti na zahájení turnaje.

Účast na turnaji v Praze přislíbil i Martin Dejdar.

Datum: sobota 21. 3. 2009

Adresa: Kongresové centrum City, Na Strži 65, Praha-Nusle

Výherce turnaje se zúčastní celosvětového finále, které proběhne v Las Vegas v říjnu 2009. Hlavní cena pro výherce je 20 580 dolarů!

Kontaktní osoba: Anna Böttgerová, marketing manager: 739 651 956, email:anna.boettgerova@hasbro.co.uk

Klíčová slova ČR-hobby-Monopoly-firmy-Affair advertising-PROTEXT