Zanedbaný úklid a škůdci zavírají desítky provozoven

Podle informací z portálu Potraviny na pranýři nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách od začátku roku uzavřít již 97 podniků – maloobchodů, restaurací a dalších potravinářských provozů. Mezi nejčastěji objevené nedostatky patří výrazně zanedbaný úklid, nečistoty na podlaze a výskyt myšího trusu. Častým problémem je také výskyt nebezpečných plísní.

Na kontroly potravin, obchodů a výrobních provozů se SZPI zaměřuje řadu let. V lednu 2015 navíc získala kompetenci ke kontrole provozoven společného stravování. Od té doby každý měsíc objevuje v desítkách podniků méně či více závažné prohřešky. Ty mohou vést až k zákazu užívání prostor do odstranění zjištěných nedostatků a zahájení správního řízení o uložení pokuty.

„Povinnost bojovat proti škůdcům nařizuje restauracím, prodejnám rychlého občerstvení a dalším potravinářským provozům zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví. Pro podniky se zavedeným systémem HACCP navíc platí ještě přísnější pravidla,“ uvádí Marek Špacír, hlavní technik z DDD firmy Adera.

Potravinářské provozy se dostávají do problémů z několika důvodů. Některé ochranu proti škůdcům podceňují nebo neví, jak správně postupovat. „Dochází tak k situacím, že škůdce k velkému překvapení provozovatele odhalí až kontrola SZPI. V souladu se zákony samozřejmě následuje uzavření provozovny, pokuta a velmi často také ztráta zákazníků i dobrého jména,“ varuje Marek Špacír.

Nejdůležitější je proto kvalitní prevence – ochrana objektu proti pronikání škůdců a nepřetržitý monitoring objektu. Restaurace, prodejny rychlého občerstvení, bary, kavárny i obchody tak získají jistotu, že případná kontrola neobjeví žádné pochybení. Stejným způsobem řeší ochranu proti škůdcům všechny velké společnosti.

„Firmám, které chtějí proti škůdcům zabezpečit své provozovny a minimalizovat riziko jejich uzavření, doporučujeme profesionální preventivní opatření. Našim klientům se osvědčila systémová ochrana proti škůdcům, která zahrnuje non-stop monitoring objektu, hubení škůdců i vedení dokumentace pro kontrolní orgány. Náročnějším klientům nabízíme program Apolo, kde využíváme nejmodernější technologie v oboru. Vše samozřejmě probíhá bez zásahů do provozu firem. U klientů také hlídáme dodržování zákonných norem a termínů. Kromě hlodavců, hmyzu a jiných škůdců dohlížíme i na výskyt plísní, které bývají podle SZPI dalším velmi častým důvodem k uzavření provozoven,“ uzavírá Marek Špacír z firmy Adera.

Kontakt

ADERA s.r.o.

Novotného lávka 200/5

116 68 Praha 1

Tel.: 224 911 220

E-mail: adera@adera.cz

Web: http://www.adera.cz

O ADERA s.r.o. ADERA s.r.o. se více než 15 let zaměřuje na hubení a ochranu proti škůdcům. S důrazem na profesionální přístup zajišťuje deratizace, dezinsekce, dezinfekce, vyklízení, ochranu proti holubům, odborná školení, podporu při zavádění HACCP i systémovou ochranu proti škůdcům. Firma je členem Sdružení DDD (ČR), asociace CEPA a držitelem certifikace ISO 9001.

Keywords ČR-služby-restaurace

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Services, tourism
Food, gastronomy

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.