České firmy se v Africe neztratí,dozvíte se z prosincového TRADE NEWS

Těsně před Vánocemi se s TRADE NEWS vydáme do severní Afriky, konkrétně do Egypta, Maroka a Alžírska. "Česká republika jako země výrazně závislá na exportu usiluje o diverzifikaci svých vývozních destinací mimo Evropskou unii, včetně afrického kontinentu. Africké státy mají zatím jen jednoprocentní podíl na našem zahraničním obchodu, přičemž na ty severoafrické připadá více než polovina z tohoto objemu. Právě Egypt a Maroko patří mezi naše nejvýznamnější obchodní partnery v Africe. Předností je mimo jiné jejich geografická poloha, která je předurčuje stát se bránou i do dalších afrických zemí. Výhodou pro rozvoj obchodní spolupráce je také skutečnost, že EU má s těmito zeměmi uzavřeny asociační dohody, které jsou v podstatě dohodami o volném obchodu usnadňujícími vzájemný obchod," konstatuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová ve svém úvodníku. Ochutnávka nového TRADE NEWS | iTradeNews.cz

"Příští rok oslavíme sto let našich diplomatických vztahů a já jsem nesmírně hrdý na naše dlouhotrvající přátelství," říká v exkluzivním rozhovoru pro TRADE NEWS velvyslanec Egypta v ČR Said Hindam a dodává, že dnešní Egypt je stabilní ekonomika, na kterou se ostatní země v regionu mohou spolehnout. Vzájemný obchod mezi Egyptem a ČR se podařilo letos navýšit covidu navzdory. Said Hindam: Stoleté přátelství zavazuje | iTradeNews.cz

O tom, že Maroko je křižovatka kultur a obchodní hub pro 21. století, hovoří Hanane Saadi, marocká velvyslankyně v ČR. Zmiňuje vzájemný obchod našich zemí v oblasti automobilového průmyslu, ale také nevyužité příležitosti pro české firmy, které působí v IT, e-commerce, digitalizaci či ve zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Hanane Saadi: Maroko je křižovatka kultur a obchodní hub pro 21. století | iTradeNews.cz

Blandine Gamblin, regionální ředitelka pro financování obchodu na afrických trzích v Société Générale (SG), nám představí africký trh z pohledu jednoho ze tří nejvýznamnějších mezinárodních bankovních řetězců v Africe, kterým skupina SG je. Přitom se soustředí zejména na podporu malých a středních podniků. Blandine Gamblin: Malé a střední podniky představují dvě třetiny našich firemních klientů v Africe | iTradeNews.cz , SMEs represent two thirds of our corporate clients in Africa Supporting their development is key | iTradeNews.cz

Prosincové číslo se zaměřuje na energetiku, a to především optikou zelené energie. Na toto téma přináší několik zajímavých rozhovorů, mimo jiné se zakladatelem a vědeckým ředitelem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) Vladimírem Maříkem. Ten apeluje, abychom při hledání nového energetického konceptu konali rychle, chytře a velkoryse. A konstatuje, že největším problémem současné energetiky je zastaralý způsob myšlení jejích manažerů. Vladimír Mařík: Největším problémem současné energetiky je zastaralý způsob myšlení jejích manažerů | iTradeNews.cz

V magazínu najdete také jako vždy příběhy úspěšných českých firem, například společnosti RENETRA Zdeněk Štěpánek: V Egyptě jsme s Němci rovnocenní hráči | iTradeNews.cz a společnosti GENTEC CHP Václav Klein: Transformace energetiky je věcí celé společnosti | iTradeNews.cz , Energy transformation is a responsibility of the whole company | iTradeNews.cz

TRADE NEWS, který vydává agentura ANTECOM jako magazín AMSP ČR o obchodu a exportu, vychází v těchto dnech na 80 stranách tištěným auditovaným nákladem 8000 kusů.

Je distribuován bezúplatně přímo k manažerům firem s rozhodující pravomocí. Zdaleka se nejedná pouze o členy AMSP ČR, ale také o další společnosti a instituce. Je připravován ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a institucemi podporujícími český vývoz, jako jsou například CzechTrade, CzechInvest, EGAP, ČEB, NRB, ICC ČR, a s Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Online si ho přečtete zde: www.itradenews.cz U nás se za stahování neplatí.

Více informací: www.tradenews.cz

Kontakt:

ANTECOM s.r.o.

TRADE NEWS

Redakční servis: +420 602 313 176

produkce@antecom.cz

www.itradenews.cz

www.tradenews.cz

priloha

Klíčová slova ČR-média-obchod-hospodářství-energie-Trade News-firmy-Antecom

Středočeský (sc)

Obchod, marketing