Forbes sestavil žebříček nejlepších zaměstnavatelů na světě. Vévodí mu Samsung

Druhý rok po sobě zvítězila jihokorejská společnost Samsung v žebříčku nejlepších globálních zaměstnavatelů, který od roku 2016 sestavuje americký magazín Forbes. Nezávislé šetření mezi 150 tisíci zaměstnanci nadnárodních společností prováděla výzkumná agentura Statista. Do průzkumu byli zařazeni zaměstnanci na celý nebo částečný úvazek z 58 zemí světa. Agentura je požádala, aby zhodnotili svoji ochotu doporučit vlastního zaměstnavatele přátelům a rodině. Zároveň měli hodnotit další zaměstnavatele ze svého oboru, a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Celkový žebříček tvoří 750 nejúspěšnějších společností.

Téměř třetinu letošního žebříčku The Worlds Best Employers 2021 tvoří koncerny se sídlem v USA, jichž se mezi nejlepší zaměstnavatele roku dostalo 236. Druhou nejčetnější zastoupenou zemí bylo Německo s 91 společnostmi v žebříčku a třetí následuje Čína s 57 zástupci. První desítku obsadily výhradně technologické společnosti. Po Samsungu na první pozici následuje druhé IBM, třetí Microsoft a čtvrtý Amazon. Zaměstnanci hodnotili „svoji“ společnost podle několik aspektů, jako je image, ekonomická stopa, rozvoj talentů, rovnost pohlaví a sociální odpovědnost.

Výzkumná agentura se zaměstnanců také ptala, jak se jejich zaměstnavatel druhý rok po sobě vypořádával s pandemií Covid-19 a jaký má přístup k ekologii. Dotazníky byly anonymní, což umožnilo respondentům otevřeně popsat svoje názory.

Klíčová slova ČR-Svět-hospodářství-zaměstnanost-média-ocenění-Forbes

Pardubický (pu)

Obchod, marketing
Média, společnost a životní styl