HWPL: Rozvoj míru na Mindanau, Filipíny

HWPL: Rozvoj míru na Mindanau, Filipíny Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) nabídla 24. ledna 2014 místním představitelům včetně politických a náboženských vůdců podepsat mírovou dohodu pro 40 let trvající konflikt na Mindanau. V současné době je mírová dohoda vedená občanskou skupinou ve fázi realizace a přispěla k vytvoření atmosféry míru pro mírovou dohodu mezi filipínskou vládou a lidem Moro.

Od června 2013 pořádala HWPL na Filipínách různé události a aktivity, včetně přinášení pomoci pro chudinské čtvrti, rozhovorů s náboženskými vůdci za mezináboženskou harmonii a založení sítě mládeže pro mír.

HWPL uspořádala 24. ledna 2014 první festival mírové chůze na filipínském ostrově Mindanao v General Santos. Zúčastnilo se ho více než 1 000 lidí, včetně věřících obou náboženství, studentů Mindanao State University a členů Mezinárodní mírové skupiny mládeže.

Ve stejný den podepsali zástupci včetně Esmaela G. Mangudadatu, guvernéra Maguindanaa a katolického arcibiskupa, dohodu o nastolení míru a ukončení válek. Podle HWPL mírová dohoda z Mindanaa navrhla přístup k míru založený na "zlepšování povědomí a činnosti zaměřené na civilisty".

V souladu s tímto přístupem organizace spolupracuje s místními skupinami na realizaci mírových iniciativ zaměřených na občanskou společnost, včetně vzdělávání, náboženství, mládeže a žen, s cílem odstranit faktory, které jsou zdrojem konfliktů, a také posílit základní hodnoty pro mírový rozvoj.

Předseda Man Hee Lee z HWPL vzpomíná, že ve svých 84 letech, kdy se držel za ruce s vedoucími představiteli, kteří dohodu podepsali, "zatímco účastníkům byl předváděn podpis dohody o míru, moderátor vysvětloval mírovou dohodu, která byla fotografována a natáčena na video. Dav propukl v jásot a potlesk radosti a nadšení."

Filipínští vojáci se účastní Mírového pochodu, který se konal po 2. výroční připomínce Deklarace světového míru v Maguindanao na Filipínách 25. května 2015.

Kontakt:

czech@hwpl.kr

hwpl.kr

Klíčová slova Filipíny-vláda-společnost-mír-firmy-HWPL

Asie, Austrálie (as)

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl