Mezinárodní novináři se sešli, aby diskutovali roli médií a novinářů v období pandemie COVID-19

Novináři z celého světa se zúčastnili webináře tiskového fóra HWPL, aby diskutovali o úloze a směru médií a novinářů v období pandemie COVID-19. Dvoudenního webináře "HWPL Online Media Peace Forum: The Role of Media for Peace Journalism in COVID-19 Pandemic Era" (HWPL online mediální mírové fórum: Role médií v mírové žurnalistice v době pandemie COVID-19"), konaného 27. a 28. listopadu, se zúčastnilo 22 novinářů z 11 zemí světa, včetně Německa, Rakouska, Tuniska, Malajsie, Maroka, Pobřeží slonoviny a Mali. Události se rovněž zúčastnilo přibližně 20 občanů z širší veřejnosti a z řad studentů se zájmem o žurnalistiku.

Novináři předložili zprávy propagující zaujatost a diskriminaci vůči jiným etnickým skupinám, menšinovým náboženstvím a jiným rasám, a současně představili své názory na to, jaké úsilí je zapotřebí vynaložit ke zlepšení přístupu médií a novinářů. Diskutovali také o tom, jak by mohla být mírová žurnalistika využita ve zpravodajství.

Průkopníkem mírové žurnalistiky je norský sociolog Johan Galtung, který vyzývá ke změně postojů a perspektiv novinářů a médií, která vedou přijímače zpráv k nadhodnocování násilných reakcí na konflikty. Zatímco nenásilné alternativy při podávání zpráv o konfliktech a násilí ignorují.

Andreas Klamm, německý novinář na volné noze, uvedl: "Je čas přemýšlet o tom, jak by mohl být abstraktní koncept míru aplikován do skutečných zpráv. Média by měla hledat způsoby, jak být více vstřícná vůči základním lidským právům. Novináři by měli spíše harmonizovat, než se soustředit na konflikty. Měli by být schopni nabídnout alternativy, více studovat a zajistit úplnou svobodu projevu."

Za účelem posílení spolupráce s médii a novináři podepsala organizace HWPL memorandum o porozumění (MOU) s 23 mediálními společnostmi z 22 zemí po celých Spojených státech, Evropě, Asii a Africe. HWPL bude i nadále aktivně spolupracovat s novináři prostřednictvím diskusí nejen o mírové žurnalistice, ale také o lidských právech novinářů a liberalizaci médií od vlády a vlastníků médií.

Kontakt:

czech@hwpl.kr

Klíčová slova ČR-média-koronavirus-HWPL

Média, společnost a životní styl