ČESKÁ NANOTECHNOLOGIE POMÁHÁ KANADĚ V BOJI PROTI EMISÍM A ŠÍŘENÍ COVID-19

Velvyslanectví České republiky v Ottawě

V rámci úsilí o podporu českých nanotechnologií nechalo velvyslanectví České republiky v Ottawě ošetřit svou budovu fotokatalytickým nátěrem FN NANO®, který pomáhá snižovat emise skleníkových plynů a také zabraňuje šíření koronaviru covid-19.

Po českých ambasádách v Londýně, Budapešti a Washingtonu je velvyslanectví v Ottawě další českou misí, která využívá jedinečnou inovativní nanotechnologii vyvinutou českou společností Advanced Materials-JTJ distribuována pod obchodní značkou FN NANO®. Využívá světelnou energii k čištění vzduchu a pomáhá potlačovat šíření koronaviru Covid-19, jakož i dalších virových a bakteriálních infekcí.

FN NANO CANADA, kanadský zástupce výrobce technologie, aplikoval na vnější stěny velvyslanectví samočistící nátěr, který bude po mnoho let chránit budovu před usazováním prachu, plísní a jiných nečistot rozptýlených ve vzduchu. Takto ošetřené stěny vyčistí vzduch od emisí výfukových plynů generovaných až osmi vozidly, tj. všemi osobními automobily používanými zaměstnanci velvyslanectví. Díky této technologii je nyní velvyslanectví uhlíkově neutrální, a proto pomáhá bojovat proti změně klimatu.

Velvyslanectví využilo této příležitosti a nechalo tento speciální nátěr aplikovat i na vnitřní stěny vchodu do konzulárního oddělení, kde žadatelé o nový pas nebo vízum čekají na vyřízení svých žádostí. Nano nátěr účinně zachycuje vzdušné viry a bakterie a následně je eliminuje - čistí vzduch v místnosti. Použitím této technologie je možné účinně zvýšit ochranu lidí v místnosti nejen před přenosem koronaviru covid-19, který je přenášen více vzduchem, než se původně myslelo, ale také před dalšími virovými a bakteriálními infekcemi.

Fotokatalytický nátěr FN NANO® je ekologicky a ekonomicky výhodná technologie, jejíž vlastnosti byly ověřeny více než deseti lety zkušeností, během nichž byly po celém světě ošetřeny miliony m2 povrchů. Zároveň je to jen jedna z mnoha českých nanotechnologií, které dobývají svět a naplňují tak Inovační strategii České republiky a její značku Česká republika: Země pro budoucnost.

Velvyslanectví v Ottawě s potěšením využívá této příležitosti ke zvýšení povědomí o českých nanotechnologiích mezi kanadskými partnery a k představení technologie FN NANO® jako jedinečného řešení současné pandemie a prevence případných budoucích pandemií, jakož i jedné z možných řešení kanadských závazků ke snížení skleníkových plynů.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat

Velvyslanectví České republiky v Ottawě

Tiskovou zprávu vydala společnost FN-NANO s.r.o.

Pro více informací se obracejte na: fn@fn-nano.com nebo Blanka Zajíčková., mob.: +420 771 152 885, e-mail: zajickova@fn-nano.com

Klíčová slova ČR-Kanada-stavebniny-chemie-diplomacie-koronavirus-ovzduší-nanotechnologie-firmy-FN-NANO

Stavebnictví, bydlení a reality
Politika, veřejná správa a soudy