Skupina Arca Capital podala k soudu žalobu k určení neplatnosti kupní smlouvy o prodeji části podniku Agrobanka do rukou společnosti Moneta

Z pozice akcionáře společnosti Agrobanka Praha, a.s. v likvidaci podala skupina Arca Capital dne 6.10. Obvodnímu soudu pro Prahu 4 žalobu, kterou se domáhá určení neplatnosti Kupní smlouvy o prodeji a koupi tzv. Nové Agrobanky, součásti podniku Agrobanka. Tato kupní smlouva byla uzavřena dne 22.8.1998 mezi společnostmi Agrobanka a GE Capital Bank, a.s. - nyní MONETA Money Bank a.s. - a Arca Capital je přesvědčena o její neplatnosti z důvodu, že kupní smlouva neobsahuje podstatné náležitosti a je v rozporu se zákonem. Žaloba je směřována na obě strany, které kupní smlouvu uzavřely, včetně tehdejšího nuceného správce, který jednal za společnost Agrobanka a nebyl dle zákona oprávněn část podniku Agrobanka prodat.

Jelikož je likvidace společnosti Agrobanka v poslední fázi, skupina Arca Capital apeluje ve věci prokázání neplatnosti kupní smlouvy na promptní konání v zájmu akcionářů Agrobanky i podniku samotného. Akcionářům i Agrobance jako takové by totiž mohla vzniknout škoda značného rozsahu v případě, že by v rámci likvidaci nedošlo ke zpeněžení majetku, který mohl být převeden neplatnou kupní smlouvou do rukou společnosti Moneta. Výnos z rozsáhlého majetku, který je podle skupiny Arca Capital neplatně v rukou společnosti Moneta, by měl být v podobě likvidačního zůstatku rozdělen mezi akcionáře Agrobanky.

Nad platností kupní smlouvy a jejími právními náležitostmi existuje od jejího počátku řada pochybností a zápis převodu části Agrobanky společnosti Moneta do obchodního rejstříku byl soudy opakovaně odmítnut.

O společnosti Arca Capital:

Arca Capital je private equity skupina působící především v oblasti venture kapitálu v regionu střední a východní Evropy. Skupina má zastoupení v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě. Toto rozmístění jí dává prostor pro maximální využití mezinárodního know-how při posuzování investičních příležitostí. Tým Arca Capital získal pověst dynamického a inovativního investičního subjektu, který respektuje a dodržuje investiční a etické principy v podnikání.

Kontakt:

Barbora Hanáková

PR manager

Arca Capital Bohemia, a.s.

Polygon House, Doudlebská 1699/5, Praha 4

e-mail: hanakova@arcacapital.cz

www.arcacapital.com

Klíčová slova ČR-banky-soud-Agrobanka-Moneta Money Bank-firmy-Arca Capital