Black Friday – slevové šílenství už přišlo i do ČR

První prodejci v České republice se přidávají k nákupní mánii se jménem "Black Friday".

Jde o každoroční událost, která v USA následuje po Dni díkuvzdání, tedy 23. listopadu, a je počátkem vánoční nákupní sezóny. Většina velkých obchodů otvírá již brzy ráno a nabízí množství produktů s obrovskými slevami.

Mnoho lidí název tohoto dne přisuzuje k známé události na finančních trzích, respektive krachu newyorské burzy, který se však stal ve čtvrtek 24. října 1929 a je znám pod jménem "Black Thursday". Ve skutečnosti však název "Černý pátek" nemá s newyorskou burzou nic společného a původ není úplně jasný. Jedna z mnoha možností říká, že jde o den, kdy se obchodníci dostávají do zisků, tedy tzv. "černých čísel". Jiné zdroje však tvrdí, že název tomuto dni určili policisté z Philadelphie, kde má toto slevové šílenství počátky, protože celé město vždy tento den zažilo díky nakupujícím dopravní kolaps a mnoho kolon.

"Black Friday" se řadí ke dnům v roce, kdy obchodníci přicházejí s největšími slevami. Oblíbenost tohoto dne má na svědomí hned několik faktorů. Tím nejdůležitějším je předvánoční období, kdy lidé nakupují mnoho dárků. Dále je důležitým vlivem den pracovního volna, které mnoho zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům, jako prodloužení volna po Dni díkuvzdání a rozhodně největším lákadlem na zákazníky jsou slevy, které prodejci nabízejí.

Obchodníci po celém světě postupně začínají využívat obliby dne "Black Friday" a zvyk se tak dostává daleko za hranice Spojených států. V České republice spustí 23. listopadu v 9 hodin ráno akci s názvem "Black Friday" největší obchod s počítači a elektronikou Alza.cz. Až do vyčerpání zásob mohou zákazníci nakupovat se slevami až 60 %. Více informací lze nalézt od pátečního rána až do ukončení akce na www.alza.cz.

Alza.cz, a.s.

Jaromír Řánek, marketingový ředitel

e-mail: jaromir.ranek@alza.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz