Akcie polské společnosti Netia obchodovány na Nasdaq

Společnost Netia Holdings S.A., (Nasdaq: NTIA) největší alternativní telekomunikační operátor pevných linek v Polsku, se ve čtvrtek stala první polskou společností, jejíž akcie budou registrovány v USA prostřednictvím její počáteční veřejné nabídky na trhu Nasdaq. Americké depozitní akcie (ADS) společnosti Netia, z nichž každá je ekvivalentní jedné kmenové akcii, zahájily ve čtvrtek obchodování na bázi "po vydání" na celoamerickém trhu Nasdaq pod symbolem "NTIA".

Cena počáteční veřejné nabídky byla stanovena na 22 USD za ADS. Celková velikost této primární nabídky je 5,5 miliónu kmenových akcií ve formě ADS, což představuje veřejně obchodovaný objem zhruba 20 procent celkových nesplacených akcií po této transakci, Kromě toho určití dnešní akcionáři společnosti dávají upisovatelům 30denní opci koupit 825.000 sekundárních akcií k pokrytí přesahu poptávky po akciích.

Dokončení první veřejné nabídky (IPO) má být dokončeno 3. srpna 1999 a je k němu nutné vyhovět standardním podmínkám. Veškerá obchodování s ADS společnosti Netia je podmínečné a může být zrušeno, pokud nebude zvýšení kapitálu, požadovaného touto primární nabídkou, registrováno u Obchodního soudu ve Varšavě.

Netia použije výnosy z IPO na výstavbu své celostátní páteřní a metropolitní digitální telekomunikační sítě z optických vláken a pro všeobecné firemní účely, uvedl prezident a generální ředitel společnosti Netia Meir Srebernik.

Předseda dozorčí rady společnosti Netia, Kaj Juul-Pedersen ze společnosti Telia, k tomu uvedl: "Společnost Telia, celostátní švédský telekomunikační operátor a největší akcionář polské společnosti, je velmi potěšena, že je součástí této historické příležitosti pro společnost Netia a pro Polsko."

ADS společnosti Netia mohou být obchodovány na mezinárodním burzovním systému s automatickou kotací SEAQ, provozovaném londýnskou burzou London Stock Exchange. Netia také naznačila, že má v úmyslu požádat o registraci svých akcií na varšavské burze koncem tohoto nebo počátkem příštího roku.

Nabídka je prováděna prostřednictvím skupiny upisovatelů, kterou vede společnost Donaldson Lufkin & Jenrette jako globální koordinátor a výhradní účetní této transakce, vedoucími spolumanažery jsou Credit Suisse First Boston a Lehman Brothers a spolumanažery jsou dále ABN AMRO a Deutsche Bank.

O společnosti Netia

Netia je největším alternativním telekomunikačním operátorem pevných linek v Polsku se 23 licencemi pro poskytování místních telekomunikačních služeb v oblastech pokrývajících asi 13 miliónů osob respektive zhruba 33 procent polského obyvatelstva. Netia si také zajistila výhodu licence na data a internetový protokol pro poskytování služeb přenosu dat a internetových služeb v celopolském měřítku.

Území s místními telefonními licencemi společnosti zahrnují pět z deseti největších městských oblastí Polska, a to Krakow, Poznaň, Gdaňsk, Lublin a Katovice a několik teritorií kolem Varšavy. K 31. březnu 1999 Netia vlastnila a provozovala zhruba 1150 kilometrů moderní meziměstské sítě z optických vláken. K 31. květnu 1999 digitální přístupová síť společnosti sloužila 186.814 předplatitelským linkám, z nichž 32.000 připadá na firemní zákazníky.

Se zhruba 39 milióny obyvatel a mírou vybavenosti pevným telefonem 22 procent k 31. prosinci 1998 představuje Polsko atraktivní dynamický trh pro poskytovatele soukromých pevných telefonů, jako je Netia.

Kopie prospektu, který obsahuje podrobné informace o společnosti a jejích Amerických depozitních akciích je možné získat na adrese:

Ania Kuchnio

Netia Holdings S.A.

ul. Poleczki 13

PL 02-822 Varšava

Polsko

ots Original Text Service: Netia Holdings S.A.

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Meir Srebernik, Reuven Sharon nebo Ania Kuchnio, všichni z Netia, +48-22-648-4500; nebo Jeff Zelkowitz, IR, Nicky Toresen, IR, nebo Melanie Morrison, Media, všichni z Taylor Rafferty Associates, +44-171-606-1149, za Netia Holdings S.A.

Klíčová slova Netia

Evropa, EU, NATO (es)