Shell, BASF a FINA postaví největší závod na extrakci

Shell Chemical Company (Houston, Texas), BASF Corporation (Mount Olive, NJ) a FINA, Inc. (Plano, Texas), jednotka skupiny TOTALFINA, podepsaly nezávaznou předběžnou dohodu (letter of intent) o založení smíšeného podniku, který by postavil v Port Arthuru v Texasu největší zařízení na extrakci butadienu na světě. Butadien se používá při výrobě pryžových a plastových produktů.

Závod na extrakci butadienu, který by měl být spuštěn do roku 2002, bude mít výrobní kapacitu 900 miliónů liber ročně. Bude umístěn poblíž rafinérie FINA a u komplexu pro parní pyrolýzu olefinů, který v Port Arthuru staví BASF a FINA. Většina surovin zpracovávaných v závodě na extrakci butadienu bude dodávána z olefinového komplexu Shell v Deer Parku v Texasu a z parní parolýzy BASF a FINA, která zahájí provoz začátkem roku 2001.

Závod bude dodávat butadien hlavně do východotexaské oblasti Beaumontu, Port Arthuru a Orange. Tato oblast je centrem rostoucí americké poptávky po butadienu.

Ve smíšeném podniku bude mít přibližně 60 procent Shell, 24 procent BASF a 16 procent FINA.

Je plánován rozvoj systému distribuce butadienu v oblasti, aby smíšený podnik mohl lépe sloužit zákazníkům. Rovněž bude zajištěno potrubní spojení mezi novým závodem a Deer Parkem pro dopravu butadienu a butadienové suroviny.

Podle současných plánů bude závod na extrakci butadienu provozovat BASF, což přinese velké úspory založené na nevídané velikosti firmy. Blízkost rafinérie FINA v Port Arthuru, parní pyrolýzy BASF FINA a trh butadienu zajistí součinnost provozu a logistiky.

Definitivní dohoda je plánována na začátek roku 2000 v závislosti na souhlasech managementů a příslušných souhlasech vlády a úřadů. Výstavba bude zahájena krátce poté a ve špičkovém období bude vyžadovat asi 400 lidí. ots Original Text Service: FINA, Inc. Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Carla Meadows z FINA, Inc., 972-801-2055; nebo Kitty Borah z Stacy Hutchinson, obě z Shell Chemical Company, 713-241- 4544; nebo Beth Mentesana z BASF Corporation, 973-426-4144

Klíčová slova Shell-BASF-FINA

Chemický a farmaceutický průmysl