Meritor a ZF vytvoří společný podnik ZF Meritor LLC

Společnosti Meritor Automotive Inc. (NYSE: MRA) a ZF Friedrichshafen AG, dva přední globální dodavatelé autodílů a systémů, ve čtvrtek oznámily svůj úmysl založit společný podnik ZF Meritor LLC na výrobu technologicky vyspělých převodovek pro střední a vysoké zatížení určených pro výrobce originálních zařízení a náhradních dílů ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku. Bylo to oznámeno na výstavě nákladních automobilů 1999 International Trucking Show.

Společný podnik spojí silné stránky Meritoru v oblasti marketingu a distribuce a existující řady převodovek s technologickými znalostmi ZF na konstruování vyspělých převodových komponentů a systémů pro nákladní automobily. ZF je přední světový nezávislý výrobce převodových produktů. Prodej a servis u kompletního sortimentu produktů bude zajišťovat a provádět jménem společného podniku 100členné odbytové oddělení Meritoru, které zahrne i své týmy pro terénní servis v Severní Americe a oblast náhradních dílů.

Podrobnosti o společném podniku

ZF a Meritor budou vlastnit po 50 procentech nového podniku, který bude sídlit v závodě Meritoru na výrobu převodovek v Laurinburgu ve státě Severní Karolína. Do společného podniku ZF Meritor bude začleněn i 60procentní podíl ve společnosti Meritor Clutch Company vyrábějící spojky. Jak ZF, tak Meritor se domnívají, že s příchodem automatických převodovek se spojka rychle stává součástí převodového systému.

Transakce, která by měla podle očekávání být ukončena v červenci 1999, podléhá obvyklému schválení ze strany úřadů. Další podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Prakash Mulchandani, prezident divize Heavy Vehicle Systems společnosti Meritor, uvedl: "Jsme nadšeni vytvořením ZF Meritoru, který na základě čelního postavení svých mateřských společností v příslušných oblastech bude mít ideální postavení k tomu, aby lépe obsluhoval severoamerický trh nákladních automobilů.

"Našim cílem je umocnit konkurenční přednosti Meritoru a ZF a dodávat technologicky vyspělé převodové produkty a učinit ze značky ZF Meritor vůdčí značku, která bude synonymem inovace, kvality a vynikajícího výkonu," dodal.

Wolfgang Vogel, výkonný viceprezident ZF, řekl: "Pohlížíme na náš společný podnik s Meritorem jako na ideální příležitost růstu a pokračující vůdčí postavení na světovém trhu s převodovkami. Navíc se stane pro ZF vynikajícím fórem pro další prokázání jeho světově proslulé technické odbornosti. Meritor je vynikající dodavatel vysoce výkonných autosystémů a dílů a těšíme se na dlouhodobý a produktivní vztah."

Společný podnik bude pod vedením Richarda Martella, který bude ve funkci prezidenta ZF Meritor LLC. Má za sebou 25letou zkušenost v řídících funkcích v Meritoru a donedávna působil jako generální ředitel závodu Transmission, Clutch and Driveline společnosti Meritor.

"Je to skvělé spojení dvou odvětvových vůdců, které rozšiřuje rozsah technologií a služeb které nabízíme, a to vše ve prospěch našich zákazníků. Máme velké štěstí, že jsme našli správného partnera pro vytvoření tak významné aliance. ZF sdílí stejnou vášeň pro služby zákazníkům a technologickou dokonalost jako my," uvedl Martello.

Silné stránky obou partnerů

Jak Meritor, tak ZF mají za sebou dlouhou a bohatou tradici v průmyslu výroby nákladních automobilů. Meritor, který se odštěpil od Rockwell International jako samostatná veřejně obchodovatelná společnost v roce 1997, vstoupil na trh vysoce výkonných převodovek v roce 1989. Společnost má dobrou pověst efektivního zavádění nových výrobků prostřednictvím své sítě pro prodej a servis a vynikající postavení u severoamerických výrobců původního zařízení, jejich dealerů a zákazníků provozujících parky vozidel.

ZF má čelní postavení na trhu převodovek pro užitková vozidla v Evropě a do společného závodu dodá technologii na dokončení výrobkové řady pro segment užitkových vozidel tříd 6-8.

ZF Friedrichshafen AG je zavedenou globální společností s čelním postavením v konstrukci a výrobě převodovek, os, karosérií a systémů řízení pro různé druhy vozidel. ZF s ústředím v německém Friedrichshafenu je jeden z největších dodavatelů automobilového průmyslu na světě. Společnost zaměstnává přes 35.000 osob. Jedenáct z celkem 53 výrobních závodů je umístěno v Severní Americe.

Ve finančním roce 1998 měla ZF roční tržby 10,1 miliardy DEm, tedy 5,9 miliardy USD. Roční tržby z převodů pro užitková a speciální vozidla v roce 1998 byly 2,4 miliardy DEM neboli 1,4 miliardy USD, takže tento obor patřil k největším v rámci společnosti. Kromě převodovek pro užitková vozidla ZF vyrábí také převodovky pro osobní automobily, terénní vozy a pro námořní účely.

Meritor, který měl v roce 1998 tržby ve výši 3,8 miliardy USD, je globální dodavatel širokého sortimentu komponentů a systémů pro výrobce originálních užitkových, speciálních a lehkých vozidel a náhradních dílů a doplňků. Meritor se skládá ze dvou divizí: Heavy Vehicle Systems, což je přední dodavatel hnacích ústrojí a dílů pro středně výkonné a vysoce výkonné nákladní automobily, trajlery a nesilniční vozidla a speciální vozidla, včetně vojenských vozů, autobusů a autokarů a požárních a vyprošťovacích vozidel. Druhou divizí je Light Vehicle Systems, přední dodavatel střech, dveří, zámků, pružení, systémů nastavování sedadel a kol pro osobní vozy, lehké nákladní automobily a sportovní užitková vozidla.

Toto sdělení pro tisk obsahuje prohlášení týkající se budoucích výsledků, která jsou "výhledovými tvrzeními", tak jak jsou definována v zákoně Private Securities Litigation Reform Act z roku 1995. Skutečné výsledky se mohou významně lišit od prognózovaných výsledků v důsledku určitých rizik a nejistot, k nimž patří rizika a nejistoty, které jsou podrobně uváděny ve zprávách, jež společnost předkládá americké Komisi pro burzy a cenné papíry (SEC).

Webová adresa Meritoru: www.meritorauto.com

Webová adresa ZF Friedrichshafen AG: www.zf-group.de

ots Original Text Service: Meritor Automotive Inc.

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: D. Mike Pennington, Meritor Automotive (USA) 248- 435-1933, nebo email, pennindm@meritorauto.com; nebo Wolfgang Schmid, ZF Group North American Operations (USA) 606-282-4344, nebo email, wolfgang.schmid@zf-group.com

Company News On-Call:

nebo Fax: (USA) 800- 758-5804, ext. 762401