Novinářská cena "Pro rozmanitost. Proti diskriminaci" 2004 * Je diskriminace v zaměstnání skutečným problémem?

Předešlé zjištění vyplynulo z průzkumu, který provedl na sklonku loňského roku evropský statistický úřad Eurobarometr. I to byl jeden z důvodů, proč Evropská unie vypsala pro letošní rok novinářskou cenu "Pro rozmanitost. Proti diskriminaci", která by měla mimo jiné podpořit diskusi o diskriminaci v zaměstnání a zároveň zvýšit povědomí o této problematice u široké veřejnosti.

Soutěž je součástí informační kampaně, kterou pořádá Evropská unie pod heslem "Pro rozmanitost. Proti diskriminaci". Díky této kampani získají lidé více informací o evropské antidiskriminační politice, včetně opatření týkajících se diskriminace na pracovišti. Novináři ze všech 25 členských zemí mohou zaslat do soutěže články zaměřené na boj proti diskriminaci a zároveň podporující různorodost v zaměstnání. Mediální a antidiskriminační odborníci vyberou z přihlášených prací 25 vítězů národních cen, stejně jako 3 finalisty. Ti se mohou těšit na výhru v podobě cesty do některé ze zemí Unie podle vlastního výběru.

Datum uzávěrky soutěže je 5. října 2004. Přihlášeny mohou být novinářské práce ve všech úředních řečech EU, jež vyšly v tištěných nebo internetových médiích od 1. ledna 2004 do 30. září 2004. Porota posoudí přihlášená díla z hlediska originality, tvůrčí invence, závažnosti tématu, šíře přípravy a významu sdělení pro širokou veřejnost.

Více informací o soutěži, cenách, stejně jako přihláškové formuláře, jsou k dispozici na internetové stránce www.stop- discrimination.info. Kontakt: Omnimedia s.r.o., Public Relations Jeseniova 51 130 00 Praha 3 tel.: 00420 221419220 fax: 00420 221419202 a.rakovska@omnimedia.cz r.slaninova@omnimedia.cz

Klíčová slova PROTEXT-ČR-média-Omnimedia

Média, společnost a životní styl