Registrace doménových jmen s českou diakritikou

Webhostingová společnost SPIDER.CZ, s.r.o., nabízí svým zákazníkům jako první v České republice možnost zaregistrovat si internetová doménová jména druhého řádu obsahující znaky s českou diakritikou. Zatím je možné taková jména registrovat v doménách I. řádu .COM a .NET, registrace v dalších doménách je závislá na připravenosti správců těchto domén.

Protože systém DNS, na kterém je vše závislé, s takovými jmény pracovat nedokáže, spočívá princip registrací v tom, že je nutné připravit jakousi aplikační nadstavbu DNS, která tato jména kóduje do podoby pro systém DNS srozumitelné. To je také důvodem toho, že takové registrace není technicky možné nabídnout ve všech doménách ihned poté, kdy se správci těchto domén rozhodnou ve svém jmenném prostoru jména s národními znaky akceptovat.

Na registrace doménových jmen obsahujících národní znaky se podle neoficiálních sdělení připravuje i správce domény .CZ - sdružení CZ.NIC, z.s.p.o. Ačkoliv to jeho jinak bohaté PR aktivity zatím nijak nenaznačují, neoficiální informace hovoří o tom, že by se uživatelé Internetu možnosti zaregistrovat si v doméně .CZ ryze české doménové jméno mohli dočkat už na podzim letošního roku.

Kontakt:

SPIDER.CZ, s.r.o.