Global Crossing propojí Jižní Ameriku s globální sítí

Společnost Global Crossing Ltd. (Nasdaq: GBLX), vlastník a provozovatel první nezávislé globální sítě z optických vláken na světě, dnes oznámil, že South American Crossing (SAC), podmořská a pozemní síť z optických vláken, přímo spojí důležitá města jižní Ameriky se Spojenými státy, Mexikem, Střední Amerikou, karibskou oblastí, Asií a Evropou.

Výstavba sítě South American Crossing bude stát téměř miliardu amerických dolarů a očekává se, že zahájí provoz v roce 2000. Síť bude vybudována ve třech fázích. První dvě fáze, které na celosvětovou síť Global Crossing Network napojí Argentinu a Brazílii, budou v provozu ve čtvrtém čtvrtletí roku 2000. Závěrečná fáze, která dokončí okruh kolem kontinentu, bude dokončena v prvním čtvrtletí roku 2001. S tím, jak roste význam internetu a přenos hlasu, videa a dat, "SAC je pro Jižní Ameriku obrovským skokem kupředu pokud jde o vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu," uvedl generální ředitel (CEO) společnosti Global Crossing Bob Annunziata.

"Kapacita z kontinentu na kontinent se zvýší více než 10krát. Dokončení systému je naplánováno tak, aby přišlo v době, kdy prožíváme v celé této oblasti trojciferný růst poptávky po přenosu internetu, hlasu, videa a dat. Jižní Amerika je v současné době spojena se Severní Amerikou, Evropou a Asií přes satelity anebo komplikovanou kombinací kabelových a tranzitních linek. SAC poskytne velkoměstům Jižní Ameriky bezešvý přístup ke světu v jednom systému."

"Spotřebitelé po celé Jižní Americe chtějí bezproblémový přístup k revoluci na internetu, v elektronickém obchodu a mezinárodních telefonních službách," dodal Annunziata. "Síť Global Crossing poskytne jihoamerickým operátorům spolehlivou komunikační kapacitu, kterou jejich zákazníci požadují, za konkurenceschopné ceny - aniž by se museli zatěžovat přímými kapitálovými investicemi"

Přistávací stanoviště budou spojena s jihoamerickými pozemními vedeními z optických vláken. SAC bude propojen na celosvětovou komunikační síť Global Crossing a bude to moderní samoopravný okruh s čtyřvláknovými párovými kabely, který bude vybudován pomocí vyspělé technologie DWDM (dense wavelength division multiplexing). Podmořské části okruhu budou připojeny k přistávacím stanovištím v těchto místech: St. Croix (Americké Panenské ostrovy), Fortaleza (Brazílie), Rio de Janeiro (Brazílie), Santos (Brazílie), Las Toninas (Argentina), Valparaiso (Chile), Lurin (Peru), Buenaventura (Kolumbie) a Fort Amador (Panama).

Pozemní úseky budou propojeny s většinou významných jihoamerických měst, mezi nimiž bude Rio de Janeiro, Sao Paulo, Buenos Aires, Santiago, Lima, Cali a Bogota. Global Crossing dnes také oznámila, že zapojí do sítě Caracas ve Venezuele tím, že toto město spojí s nyní budovanou a už dříve ohlášenou sítí Pan American Crossing (PAC). Kromě toho budou k síti pozemními kabely připojena další místní obchodní střediska v Argentině (Mendoza, Cordoba, Rosario), Brazílii (Brasilia, Belo Horizonte, Curitiba, Porto Alegre), Kolumbii (Medellin, Cartagena), Ekvádoru (Quito, Guayaquil), Uruguayi (Montevideo, Punta delEste) a Venezuele (Valencia, Maracaibo).

Okruh bude dokončen na svém nejjižnějším konci pozemním vedením přes Andy mezi městy Las Toninas a Valparaiso. Okruh doplní systém PAC vedoucí z Panamy do St.Croix. Zpočátku bude mít SAC kapacitu 40 gigabit za sekundu a bude ho možné kompletně modernizovat s použitím technologie DWDM. Polovina kapacity v tomto samoopravném systému bude rezervována pro obnovu dat.

V celosvětovém měřítku síť směřuje do víc než 80 světových velkoměst. Síť Global Crossing spolu se South American Crossing spojí více než 80 největších měst světa a společnost tak urazila značný kus cesty ke svému cíli propojit 100 největších světových měst. SAC bude sedmým úsekem, který se zapojí do Global Crossing Network.

Další už dříve oznámené úseky sítě jsou tyto:

- AC-1 - Atlantic Crossing - spojuje Spojené státy, Spojené království, Nizozemsko a Německo (do provozu uveden v květnu 1998),

- MAC - Mid-Atlantic Crossing - spojuje východ Spojených států s Karibikem,

- PAC - Pan American Crossing - spojuje západ Spojených států, Mexiko, Střední Ameriku, Karibik a Jižní Ameriku,

- PC-1 - Pacific Crossing - spojuje západ Spojených států a Japonsko,

- PEC - Pan-European Crossing - spojuje AC-1 s 24 největšími městy v Evropě

- GAL - Global Access Limited - spojuje PC-1 s třemi největšími městy v Japonsku.

Informace o Global Crossing

Global Crossing buduje a provozuje první nezávislou globální platformu na základě optických vláken na světě pro přenos dat, hlasu, videa a internetu. Síť Global Crossing propojí čtyři kontinenty a bude se dotýkat 80 procent světového mezinárodního komunikačního provozu. Technický provoz Global Crossing má ústředí v Hamiltonu na Bermudách, ústředí celého holdingu je v Los Angeles, kanceláře společnosti jsou ve městech New York, Morristown, New Jersey, San Francisco, Miami, Londýn, Amsterdam a Buenos Aires.

Prohlášení v tomto sdělení pro tisk, která vyjadřují úmysly, domněnky, očekávání nebo prognózy budoucnosti ze strany společnosti respektive jejího managementu, jsou výhledová tvrzení. Je důležité poznamenat, že skutečné výsledky společnosti se mohou významně lišit od těch, které jsou předpovídány v těchto výhledových tvrzeních. Informace týkající se faktorů, které by mohly způsobit, že skutečné výsledky se budou významně lišit od výhledových tvrzení, se čas od času vyskytují ve zprávách, které společnost zasílá americké Komisi pro cenné papíry (SEC). Kopie těchto zpráv je možné získat, pokud se spojíte se společností nebo SEC.

Kontakt: Pro investory/analytiky: Jensen Chow, +1 310-385- 5283, jchow@globalcrossing.com, pro novináře: Tom Goff, +1 310- 385-5231, tgoff@globalcrossing.com, oba ze společnosti Global Crossing Ltd.; Španělsky: Maria Pis-Dudot, +1 305-520-9001, pisdudom@fleishman.com.

Webová stránka Global Crossing: http://www.globalcrossing.bm (GBLX)

Klíčová slova Global Crossing