Přerušení výroby v cementárně v Králově Dvoře

PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Představenstvo akciové společnosti Českomoravský cement, která je součástí nadnárodní skupiny HeidelbergCement, rozhodlo o přerušení výroby v cementárně v Králově Dvoře, a to výroby slínku od 31. 1. 2003 a výroby cementu od 30. 4. 2003.

Českomoravský cement v současné době provozuje tři závody - v Mokré u Brna, v Praze-Radotíně a v Králově Dvoře. A právě snaha o optimalizaci činností a využití výrobních kapacit mezi oběma posledně jmenovanými cementárnami vedla k rozhodnutí přerušit v Králově Dvoře výrobu.

Přerušení výroby v závodě Králův Dvůr bude znamenat propuštění části zaměstnanců, nadále však zůstane v provozu závodová železniční vlečka, balení, paletizace a expedice cementu a nutné bude také zabezpečit správu budov a prostor závodu, protože v areálu cementárny nadále zůstávají v činnosti útvary správy akciové společnosti, úsek prodeje cementu, prodej vápna a aditiv a úsek centrální údržby. Bez jakýchkoliv změn pokračují ve své činnosti také firmy umístěné v cementárně - TBG Bohemia, TBG Střední Čechy, TBG Betonpumpy, Betotech a Trans-servis.

Pro zaměstnance, kteří budou muset být propuštěni, má vedení společnosti připravený sociální program, jehož cílem je maximální možné zmírnění důsledků ztráty současného zaměstnání. Tento sociální program přitom významně přesahuje rámec povinností zaměstnavatele stanovených zákoníkem práce.

Ke kroku přerušení výroby v Králově Dvoře firmu přiměla i současná situace na domácím trhu s cementem, kdy výrobní kapacity českých výrobců cementu nejsou zdaleka využívány. Českomoravský cement proto musel přijmout toto nepopulární opatření, aby tak zajistil efektivnost svých činností a dlouhodobou prosperitu firmy.

Kontakt:

Miroslav Jandora