Globe Internet spustilo v Praze veřejnou bezplatnou WiFi síť

Po vzoru zahraničních firem a metropolí přichází Globe Internet - vedoucí česká full service internetová společnost - s možností zcela bezplatného bezdrátového připojení k Internetu v pásmu 2,4 GHz, které je označeno jako standard IEEE 802.11b, nebo je známější pod zkratkou Wi-Fi (Wireless Fidelity).

Od 31. 10. 2002 mohou zájemci využít tuto možnost v Praze 6 na Petřinách v okolí sídla společnosti. Zde byl zřízen takzvaný HotSpot, neboli vytyčený prostor, kde je možné signál přijímat. Pro příjem internetu je nutné vlastnit libovolné WiFi kompatibilní zařízení, které zájemci umožní přístup do bezdrátové sítě - tedy přenosný počítač se zabudovanou anténou, nebo dodatečně vybavený PCMCIA či Flash kartou kompatibilní se standardem 802.11b. (aktuální cena těchto zařízení typicky nepřesahuje 2000,- Kč).

Konkrétní pokrytí HotSpotu Globe Internet na Petřinách vytyčují mezinárodně srozumitelné značky umístěné na přístupových komunikacích (viz foto). Mimo toto území již není signál dostatečně silný. Používaná mobilní zařízení není třeba nijak dále konfigurovat, po detekci bezdrátové sítě proběhne automatické přidělení IP adresy a zájemce může strávit neomezenou dobu na Internetu. Přenosová kapacita vysílacího zařízení AP (Access Point) je omezena na 512 kbps.

K tomuto kroku dospěla firma díky poklesu nákladů na přenosovou datovou kapacitu. Jakub Ditrich, jednatel Globe Internet vysvětluje: "Aktuální datové spojení kanceláří naší společnosti je využíváno na méně než 40 procent a proto jsme se rozhodli se o část tohoto volného pásma rozdělit s naším okolím. Kdybychom podnikali v zahradnictví, asi bychom po okolí zasázeli květiny, děláme do internetu a tak chceme alespoň tímto krokem něco přinést našemu bezprostřednímu okolí" a dodává: "Bezplatné komunitní sítě se začaly budovat v Seattlu v USA v roce 2000 a nyní vznikají v Ženevě, Paříži, Nantes a dalších evropských městech na podobném principu - tedy možnosti zpřístupnění nevyužitého přenosového pásma veřejnosti s relativně nízkými vstupními a provozními náklady. Věřím, že nás brzy budou následovat další firmy, jsme jim ochotni předat veškeré získané know-how."

Přesná adresa Globe Internet je Pláničkova 1, Praha 6. HotSpot se nalézá mezi ulicemi Pláničkova a Na Petřinách, vedle rezidentního areálu Hvězda. Detailní informace o místě, dopravních možnostech, nastavení koncových zařízení jsou umístěny na adrese http://wifi.globe.cz.

Kontaktní informace:

Globe Internet, s.r.o.

Mgr. Jakub Ditrich, jednatel

E-mail: jakub.ditrich@globe.cz

Globe Internet, s.r.o. vznikla v roce 1997. Vedle vývoje a designu aplikací pro internet nabízí společnost registrace internetových domén, provozuje více než 8000 internetových serverů, provozuje platební transakce na internetu a zajišťuje služby firemních certifikačních autorit. Firma zaměstnává 60 stálých pracovníků a v roce 2001 dosáhla obratu přes 65 miliónů Kč.

Text této zprávy v elektronické podobě je umístěn na adrese: http://tz.globe.cz/

Grafické podklady Globe Internet naleznete na adrese: http://globe.cz/grafika/globe

Klíčová slova PROTEXT-Globe Internet

IT, telekomunikace