IKEA stahuje z trhu malou plyšovou hračku SNUTTIG. Švy vnitřního sáčku, v němž jsou malé plastové kuličky uloženy, mohou popraskat.

IKEA nezaznamenala v souvislosti s touto hračkou žádné neštěstí, nicméně si je vědoma, že malé plastové kuličky představují pro malé děti určité nebezpečí. IKEA nyní žádá všechny své zákazníky, kteří mají hračku SNUTTIG doma, aby ji vrátili zpět do IKEA.

"Dětské výrobky IKEA by se neměly rozbíjet," říká Eva-Carin Banka Johnson, odborník na bezpečnost dětských výrobků v IKEA. "Pokud víme, hračka nezapříčinila žádné neštěstí, nicméně i pouhá možnost nebezpečí je pro nás dostatečným důvodem pro stažení výrobku SNUTTIG z trhu."

Dítě, kterému se plastová kulička dostane do úst, ho s největší pravděpodobností spolkne, což není nebezpečné. Nicméně stále existuje riziko, že dítě plastovou kuličku vdechne do plic. V tomto případě by mohlo dojít k poškození funkce plic.

"Přestože riziko je velmi malé, žádáme všechny zákazníky, kteří si koupili hračku SNUTTIG, aby nám ji vrátili zpět. Hračku samozřejmě vyměníme za jinou nebo vrátíme peníze v plné výši zpět," říká Eva-Carin Banka Johnson.

Všechny výrobky IKEA jsou podrobovány přísným bezpečnostním testům a testům kvality, avšak toto nebezpečí nebylo identifikováno. Upozornila nás na něj zákaznice, která hračku SNUTTIG reklamovala. IKEA okamžitě provedla doplňkové testy. U některých hraček se potvrdilo, že vnitřní sáček byl děravý. IKEA zastavila prodej hraček SNUTTIG na všech trzích.

Od září 2001 prodala IKEA celosvětově více než milion plyšových hraček SNUTTIG. Výsledky testů ukázaly, že závada se týká přibližně 2 procent, to znamená přibližně 20.000 hraček.

"Víme, že malé částečky mohou být pro děti nebezpečné. Proto máme bezpečnostní systém v podobě vnitřních sáčků," říká Eva- Carin Banka Johnson. "Přesto se však ukázalo, že plastové kuličky mohou z některých hraček vypadnout. V každém případě je naprosto nepřijatelné, že jsme chybovali právě v oblasti, která je nám nejbližší, a to je bezpečnost dětí".

Nyní se soustředíme na to, aby se něco podobného neopakovalo. Zavedeme mnohem častější kontroly kvality, a to jak výroby tak i finálních výrobků.

Zaměříme se rovněž na naše pravidla nákupu.

Rodiče by měli být klidní, když si jejich děti hrají s výrobky z IKEA.

Pro bližší informace kontaktujte prosím

Ivanu Hrdličkovou, PR IKEA Česká a Slovenská republika

ivana.hrdlickova@)memo.ikea.com +420 2571 86 171, mob.tel. +420 603/155 102