Obec Rybí jde proti proudu. Čistírny odpadních vod má skoro u každého domu. Vyhrát soutěž E.ON Energy Globe ji pomáhá i herec Václav Kopta.

Herec Václav Kopta je patronem obce Rybí ve finále E.ON Energy Globe

Čistička u rodinného domu v obci Rybí Starostka obce Rybí

Čtrnáctý ročník soutěže E.ON Energy Globe, která oceňuje nejlepší projekty z oblasti ekologie a udržitelnosti, vrcholí. Z více než 160 nominovaných projektů do finálové šestice soutěže postoupila i obec Rybí z Novojičínska se svým projektem samostatných domovních čističek odpadních vod. Jejím patronem je v rámci letošního E.ON Energy Globe je herec Václav Kopta.

V obci Rybí řešili problém, jak zařídit to, aby voda, která odchází ze zdejších domácností nebyla znečištěná. Nešli cestou velké čistírny odpadních vod, jejíž stavba téměř vždy citelně zasáhne do rozpočtů obcí. V Rybí naopak funguje systém samostatných domovních čističek odpadních vod, které jsou napojené na centrální dispečink.

Dohromady je zapojeno 60 % domácností. Všech 190 čističek je propojených s centrálním dispečinkem a díky tomu disponuje vedení obce kompletní kontrolou nad kvalitou vyčištěné vody. Ročně vyčistí průměrně 31 tisíc m3 vody, která odtéká do společné kanalizace, vypouští se do vodního toku či vsaku. V plánu je i nákup lisu na zpracování kalů a výroba kompostu.

"Rybenští ukazují, jak řešit problematiku odpadních vod i bez investic do centrálního systému, a právě proto jsem přijal patronát nad tímto projektem v rámci soutěže E.ON Energy Globe," dodává Václav Kopta.

Vítěz vzejde z hlasování veřejnosti. Lidé mohou pro obec Rybí hlasovat na webových stránkách www.energyglobe.cz až do 30. září tohoto roku. Vítěz soutěže E.ON Energy Globe bude představen na slavnostním galavečeru, který 22. 10. 2022 ve 22:10 hodin odvysílá i Česká televize.

Vítěz získá hlavní cenu 300.000 korun. S prázdnou neodejdou ani hlasující

Celkový vítěz si odnese hlavní cenu 300.000 korun na další rozvoj svého projektu od společnosti E.ON, pořadatele soutěže. "V E.ONu věříme, že cesta udržitelnosti je společnou cestou nás všech a snažíme se k tomu tak i přistupovat. Už to samozřejmě není jen o třídění odpadu nebo zřeknutí se plastových obalů, ale o celkovém přístupu. I proto je skvělé, kolik nápadů se do letošního ročníku přihlásilo," připomíná Claudie Viohl, generální ředitelka skupiny E.ON v České republice.

Další ocenění si pak odnesou ceny od partnerů soutěže, kterými jsou letos Stiebel Eltron, Duko Hlinsko, Hornbach Baumarkt CS. Zkrátka nepřijdou ani vylosování hlasující, kteří dostanou rodinný let balonem, víkendový pobyt v chatě v korunách stromů v hodnotě 10 000 korun a další ceny od partnerů soutěže.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala už neuvěřitelných 3339 projektů. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále. Více informací o soutěži najdete na webu www.energyglobe.cz.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=celezcDdZJo

Klíčová slova ČR-energie-ekologie-správa-obce-E.ON ČR

Politika, veřejná správa a soudy
Energetika, suroviny