Dohoda mezi Zubohradem a zdravotními pojišťovnami o úhradách pro rok 2023

Zubohrad zastupující stomatology se se zdravotními pojišťovnami domluvil na úhradách pro rok 2023. Nárůst je významně menší než inflace, ale v podmínkách, kdy stát snížil úhradu za státní pojištěnce, kterých je velká většina, nejde hnát zdravotní pojišťovny do bankrotu.

Principem financování péče v právním státě je dohoda pojišťoven a zástupců lékařů bez dramat a děšení veřejnosti. Tento princip razí stomatologové a nechtějí nastavování úhrad Úhradovou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Menší reálné prostředky (po odečtení inflace) se nemohou neodrazit na dostupnosti péče, ale taková je prostě aktuální situace v České republice. Zubohrad pracoval na všem s pojišťovnami rok a je i řada zajímavých novinek v modernějším ošetřování anebo bonifikace za léčbu morbidně obézních, kteří měli problém najít stomatologa, jehož zubní souprava by vydržela ošetření.

Okamžitě pokračujeme v práci – chceme s pojišťovnami zmapovat, kolik lidí a kde nemá stomatologa, abychom se od mediálních výkřiků posunuli k reálným datům a problém jsme vyřešili v řádu měsíců nebo roku či dvou. K tomu potřebujeme třetího partnera, tedy kraje, které by měly zajistit dostupnost v některých místech, a to ve spolupráci s pojišťovnami a se Zubohradem, jak je obvyklé třeba v Německu nebo v Rakousku.

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Zubohrad a Česká stomatologická komora

Kontakt: