Kroměříž hostila 30. ročník finále Dětské Porty

Vítězný táborový oddíl Kamarádi z Holešova

Foto ceny od kroměřížského výtvarníka Sourozenecké duo VéDéčka

Po roční odmlce se v centru Kroměříže opět naživo sešli mladí talentovaní zpěváci a muzikanti. V sobotu 4. září se na nádvoří Starého pivovaru v Kroměříži uskutečnilo republikové finále jubilejního 30. ročníku Dětské Porty, která je jednou z oblastí kulturně-umělecké soutěže Pionýrský Sedmikvítek.

Celý den hrálo a zpívalo 130 mladých hudebníků, kteří se věnují oblasti folk, country a příbuzným žánrům. Porotci z nich pak v osmi soutěžních kategoriích vybrali. Nejvíce zastoupenými kategoriemi byli starší a nejstarší jednotlivci a dua (kategorie JB a JC), o vítězství a vitrážovou kytarku od kroměřížského umělce Milana Šandy vždy soupeřilo sedm soutěžících. Vítězové v nejmladší a nejstarší kategorii (Jan Novorka a Tomáš Doktor) obhájili loňské prvenství ve svých kategoriích. Program probíhal na dvou pódiích, diváci seděli mezi nimi a vždy si jen pootočili svou otočnou židličku.

Mladí zpěváci se shodli, že se většinou těšili na hraní před živým publikem, a hlavně zábavu a přátelskou atmosféru. „Užili jsme si skvělý den. Přijeli jsme za zpěvem, hudbou a kamarády, už se tady s některými známe z minulých ročníků,“ říká například Veronika Dřevická z uskupení Letem světem, které v kategorii SB (hudební skupiny) obsadilo třetí místo.

Jako host před vyhlášením výsledků zahrála Pavlína Jíšová a Bababand. Pro soutěžící měla jen slova chvály, stejně jako Jana Věnečková, která v porotě Dětské Porty usedla podruhé. Loni však kvůli koronavirové pandemii proběhlo republikové finále a jeho hodnocení jen distančně. „Naživo je to mnohem lepší, děti byly uvolněnější. Překvapila mě vysoká úroveň vystupujících a všem bych poradila, aby se nebály a na pódiu si svoje vystupování hlavně samy užily,“ říká zpěvačka a muzikantka kapely Věneband.

Letošní novinka Tleskáme soupeřům

Novinkou letošního ročníku byla soutěž Tleskáme soupeřům. „Každý účastník soutěže mohl dát hlas soutěžícímu, který mu byl v průběhu celého finále svým jednáním, vystupováním, projevem i chováním nejvíce sympatický – bez ohledu na hudební úroveň jeho vystoupení,“ vysvětluje šéf organizačního štábu František Čálek. Háčkované, ručně vyráběné figurky tleskajících trampů si odneslo duo Bratránci v triku. „Cena je v nejlepších rukou,“ podotkla při předávání místopředsedkyně Pionýra a členka organizačního týmu Darina Zdráhalová.

Jubilejní ročník

Během jubilejního 30. ročníku bylo předáno i speciální ocenění těm, kteří po třicet roků pomáhali festivalu nejmladších muzikantů nejdéle a nejvíce. Kytarku s poděkováním převzala například Anna Roytová, předsedkyně spolku Porta. „Když naše Dětská Porta vznikla, půjčili jsme si název od klasické Porty. A jsem moc rád, že nás tahle dospělácká Porta po třech letech adoptovala a spolupráce pokračuje dodnes,“ řekl při předání předseda Pionýra Martin Bělohlávek.

Soutěží Dětská Porta prošly v minulosti i děti, které se věnují hudbě i v dospělosti, a to mnohdy profesionálně, např. Radka Fišarová, skupina Berušky, členové ostravské skupiny Marodi, Víťa Troníček z kapely Marien, Žofie Kabelková, Martina Hrbková a letošní porotkyně Jana Věnečková.

Akce se konala za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Výsledková listina Republikového finále 30. ročníku Dětské Porty

3. VoHuBa

Kategorie SP – cena nebyla udělena

Autorská Porta

Tomáš Doktor za píseň „Namaluj mi svět“

VéDéčko za píseň „Sny velký mám“

Zvláštní ocenění

Jazz band Erwina Schrödingera za žánrový výběr a instrumentaci

Speciální cenu soutěžících „Tleskáme soupeřům“ si odnesli Bratránci v triku.

Doplňující informace:

Organizátor:

- Pionýr, z. s. – Olomoucko-zlínská krajská organizace Pionýra – prostřednictvím Štábu Dětské Porty ve spolupráci s JBFČ Consulting a Divadelním spolkem Kroměříž

Termín: 4. září 2021

Místo: Venkovní scéna na nádvoří Starého pivovaru – dvě pódia

Účastníci:

- 38 uskupení i jednotlivců a (tj. cca 130 soutěžících), kteří postoupili ze sedmi oblastních kol (některá proběhla prezenčním způsobem, některá byla zasilatelská)

Porota:

Předseda:

• Miloš Keller (Country radio)

Členové:

• Jana Věnečková (folk-rocková zpěvačka, čtyřnásobná vítězka Dětské Porty v letech 2007, 2009, 2011 a 20013 + držitelka titulu Osobnost DP z roku 2012)

• Luboš Stráník (muzikant, vedoucí skupiny Triolla, letošní porotce "velké" Porty v Řevnicích)

• Jan Kamír (zástupce partnerů, majitel firmy Bluetech Pacov)

• Mgr. Pavel Zrna (amatérský hudebník)

Záštitu nad akcí převzali:

• Ing. Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje

• Mgr. Jaroslav Němec, starosta města Kroměříž

Hlavní partneři:

• Město Kroměříž

• Sdružení Porta (už 28 let, od 3. ročníku v roce 1994)

Hlavní mediální partner:

• Country Radio (už 27 let, od 4. ročníku v roce 1995)

Partneři:

• Zlínský kraj

• Dům kultury v Kroměříži

• firma BLUETECH

• firma Pilana Group a. s.

• firma Alfa Blades a. s.

• Art D – grafický ateliér

Mediální partneři:

• Radio Samson

• Rádio Junior

• www.FOLKtime.cz

Bližší informace lze najít na www.detskaporta.cz

Kontakt: Darina Zdráhalová, 777 248 714, zdrahalova.darina@seznam.cz

Č