Soutěž, která zachraňuje životy. Projekt MOJE VIZE NULA ocenil opět nejlepší práce

Zlepšit stav dopravní nehodovosti v České republice a nastartovat zájem mladých lidí o problematiku silniční bezpečnosti je cílem projektu MOJE VIZE NULA: Studenti pro bezpečné silnice. Třetí ročník vyhlásil nejlepší letošní studentské práce v úterý 29. června v prostorech Pojišťovny Kooperativa. Ta nejzdařilejší vzešla z pěti finálových projektů, jejichž autoři je ještě před konečným oceňováním obhajovali před porotou, čímž museli prokázat i schopnost svůj nápad odprezentovat.

Nejlépe hodnocenou studentskou prací se stal projekt s názvem Příběhy v autech, který odevzdal šestičlenný tým z Vysoké školy ekonomické v Praze. Porotu zaujal zejména pozitivním přístupem namísto represe, apelem na základní hodnoty jako je ohleduplnost a empatie. Návrh má zároveň velký potenciál pro spontánní šíření u cílové skupiny mladých řidičů a budování komunity.

Smyslem soutěže je, aby se mladí lidé zamysleli nad tím, co dělají řidiči špatně, proč řada z nich přeceňuje své řidičské schopnosti a podceňuje možná rizika. Soutěžní projekty tvoří jedna z nejrizikovějších skupin silničního provozu – studenti, tedy mladí začínající řidiči. Ti měli za úkol přijít s návrhem, jak to změnit a přimět sebe a ostatní chovat se na silnicích bezpečněji.

Jako v předchozích ročnících si mohli studenti, jednotlivci nebo studentské týmy vybrat téma, které jim je nejvíce blízké a zapadá do jejich studijního oboru. Studentům bylo k dispozici 21 odborníků z různých oblastí, kteří byli připraveni studentům pomáhat se zpracováním vybraného tématu.

Třetí ročník soutěže přinesl celkem 102 originálních projektů, na kterých pracovaly stovky studentů ze 31 fakult vysokých škol a univerzit, 2 vyšších odborných škol a 11 středních škol napříč celou republikou. "Je vidět, že studenti situaci na našich silnicích chápou jako vážný problém. V letošním ročníku dominují nápady na osvětu a komunikační aktivity. Proto chceme v dalším ročníku motivovat také studenty oborů, které se zaměřují na oblast využití technologií ve vozidlech a inovací dopravní infrastruktury," komentuje Milan Medek, CSR manažer v Kooperativě a místopředseda správní rady Nadace Kooperativy.

Do finálové pětice se dostaly projekty s kreativními a neotřelými nápady na různá témata

Vítězný projekt "Příběhy v autech" je zaměřen na respekt v silničním provozu, který dle autorů schází. Autoři z Vysoké školy ekonomické představili pozitivně laděnou kampaň, která řidiče personifikuje a nabádá k odpovědnému a ohleduplnému chování všech účastníků silničního provozu.

Soutěž MOJE VIZE NULA vyhlášená Nadací Kooperativy, spolufinancovaná prostředky fondu zábrany škod ČKP a organizovaná Týmem silniční bezpečnosti proběhla v akademickém roce 2020-2021. Během soutěže byli studenti osobně motivováni Týmem silniční bezpečnosti a pracovníky Kooperativy na 9 on-line přednáškách přímo v průběhu celého školního/akademického roku pro 200 studentů. Pět nejlepších soutěžilo o ceny v celkové hodnotě 100.000 Kč.

Celá zpráva ke stažení zde.

Bližší informace podají:

Bc. Roman Budský, MBA (Hons)

Předseda expertní rady

Plaforma Vize 0

E – roman.budsky@vize0.cz

Milan Káňa

Kooperativa pojišťovna, a. s., VIG

E - mkana@koop.cz

Kontakt:

Ladislav Slánský

Bezpečně na silnicích o.p.s.

E-mail: ladislav.slansky@tymbezpecnosti.cz

Klíčová slova ČR-zdraví-školy-nehoda-doprava-vysoké-Bezpečnost na silnicích-Nadace Kooperativy

Auto-moto, doprava a stroje
Věda, vzdělávání a školství