Trendy v plastikách: Prsa vedou u žen i u mužů

Nejvyhledávanější plastickou operací jak u žen, tak u mužů, jsou úpravy prsou. Nejvíc chirurgických zákroků proběhne v Brazílii a největší nárůst za poslední roky zaznamenaly úpravy pozadí a gynoplastiky. To alespoň vyplývá ze statistik ISAPS (Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii). V Česku vedou úpravy poprsí, očních víček a oblasti břicha, jak potvrzují čísla kliniky Iscare.

Nejoblíbenější plastiky ve světě i u nás

Poslední zpráva ISAPS je z loňského roku a poskytuje tedy statistiky z oboru estetické medicíny v roce 2019. Podle ní bylo v tomto roce celosvětově vykonáno přes 11 milionů chirurgických zákroků. Nejpoptávanější chirurgická procedura se u žen i mužů týká úpravy poprsí. U žen jde o prsní implantáty (1 800 tisíc operací) a u mužů jde o tzv. gynekomastii, tedy odstranění nadměrně vyvinutých prsních žláz (273 tisíc operací). Následují liposukce, operace očních víček, u mužů úpravy nosu a u žen abdominoplastika, neboli odstranění přebytečné tkáně na břiše.

Podobné statistiky potvrzují i české kliniky. „Nejčastěji provádíme operace prsou, především zvětšení či modelaci a také zmenšení neboli redukci prsou. Dále zákroky po?velkém úbytku váhy, například abdominoplastiku, která spočívá v?odstranění převislé kůže na?břiše,“ řekl MUDr. Alexander Vatlak, primář plastické chirurgie na klinice ISCARE.

Nejvíce chirurgických zákroků proběhne každoročně v Brazílii (téměř 1,5 milionu), v oblasti neinvazivních procedur vedou Spojené státy americké (2 630 tisíc). Estetická chirurgie je populární také v Mexiku a z evropských zemí vede Itálie, Německo a Francie. Česká republika sice nebyla mezi zkoumanými zeměmi, ale i tady zájem o plastickou chirurgii meziročně roste.

Nové trendy

Zajímavé je srovnání dlouhodobějších trendů. ISAPS hodnotila procentní změnu zákroků mezi roky 2015 a 2019 a z ní vyplynulo, že velkým trendem posledních let jsou úpravy pozadí. Zájem o pozvednutí zadečku vzrostl v tomto období o 77 % a poptávka augmentace neboli zvětšení pomocí implantátů narostla o 67 %. Stále oblíbenější jsou labioplastiky neboli zmenšení stydkých pysků, u těchto zákroků byl nárůst o 73 %.

Výrazný nárůst zaznamenaly neinvazivní zákroky v oblasti obličeje, například výplně kyselinou hyaluronovou nebo kyselinou polymléčnou. V ISCARE potvrzují také popularitu tzv. niťového liftingu, který je mezistupněm mezi neinvazivními metodami a operačním řešením. Do podkoží se zavádějí speciální nitě s háčky, jejichž prostřednictvím lze kůži pozvednout a vrásky vyhladit. A to bez nutnosti celkové anestezie a bez výraznějších pozákrokových omezení.

Kontakt:

ISCARE kontakt: https://www.iscare.cz/