CME hodlá registrovat dva nové akciové indexy S&P

Přední obchodní burza Chicago Mercantile Exchange (CME) podala žádost o registraci dvou nových akciových indexů Standard & Poor's zaměřených na evropské akcie. První z nich bude složen z akcií společností ze zemí sdružených v Evropské hospodářské a měnové unii (EMU), zatímco druhý index má obsahovat akcie společností jak ze zemí EMU, tak ze zemí mimo tuto skupinu.

CME rovněž zvažuje možnost spolupráce s různými evropskými burzami, na kterých by se s novými produkty obchodovalo.

"Termínové a opční kontrakty CME na S&P Euro Index a S&P Euro Plus Index poskytnou institucím a investorům možnost řízení rizika anebo účast na evropském akciovém trhu hned při startu projektu EMU," prohlásil předseda CME Scott Gordon. "Tyto indexy podpoří nový trend manažerů akciového trhu směrem k Evropě jako integrovanému regionu, spíše než k souboru oddělených zemí," dodal.

"Standard & Poor's vytvořil široký akciový indikátor pro americký akciový trh v indexu S&P 500," uvedl prezident a výkonný ředitel CME Rick Kilcollin. Indexy S&P Euro a Euro Plus budou zároveň pokrývat široké spektrum evropských akciových trhů, které tak na souhrnném trhu učiní atraktivnější."

"Jsme pyšní na náš dlouhotrvající vztah s CME," řekl viceprezident společnosti S&P Index Services Robert Shakotko. "Je to důležitý krok pro oba z nás, protože pokračujeme v poskytování služeb investorům všude ve světě."

Index S&P Euro je kapitalizací vážený index 157 titulů z deseti zemí EMU - Rakouska, Belgie, Finska, Francie, Německa, Irska, Itálie, Nizozemska, Portugalska a Španělska. Index S&P Euro Plus zahrnuje 200 titulů z těchto zemí, avšak navíc jsou zařazeny emise ze Švýcarska, Švédska, Dánska a Norska.

Každý termínový kontrakt CME na index S&P Euro nebo Euro Plus bude mít velikost 50 EUR krát cena indexu, přičemž minimální cenové fluktuace jsou stanoveny na 0,25 indexového bodu (což se rovná 12,5 EUR). Smluvní měsíce pro obchodování byly stanoveny na březen, červen, září a prosinec. Opce na všechny čtyři smluvní měsíce, plus nejbližší dva měsíce, budou rovněž zařazeny k obchodování. Produkty se budou obchodovat elektronicky v systému GLOBEX (R) 2, prakticky nepřetržitě od 15:30 chicagského času až do 15:15 následujícího dne.

Do 31.prosince 1998 index S&P Euro představoval kapitálový "pool" v hodnotě zhruba 2,04 biliónu dolarů, ve kterém byly čtyři dominantní tituly - Royal Dutch Petroleum, Daimler Chrysler, Nokia a International Nederlanden Group (ING). Ty představovaly 13,5 procenta kapitalizace. Index S&P Euro Plus ke stejnému datu představoval kapitálový "pool" za 2,63 biliónu USD, přičemž čtyřmi nejvíce zastoupenými tituly byl Novartis, Royal Dutch Petroleum, Nestlé a Daimler Chrysler. Ty představovaly 14,5 procenta kapitalizace.

Další informace o CME a jejích produktech jsou dostupné na internetové adrese www.cme.com Kontakt: Ellen G. Resnick, 312-930-3435, nebo William Burks, 312-930-3446, nebo e-mail, news@cme.com, oba z CME; nebo William Jordan ze Standard & Poor's, 212-208-5222, nebo e-mail, wjordan@mcgraw- hill.com webovská stránka: http://www.cme.com

Klíčová slova CME

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Finance, ekonomika