Sledovat si tlak či EKG doma a záznam poslat svému lékaři. V dnešní době nic neobvyklého

Kvůli měření krevního tlaku či EKG nemusíte vždy chodit k lékaři. Domácí tlakoměr v dnešní době dokáže měřit nejen krevní tlak, ale zvládne i jednoduchý elektrokardiogram.

Není žádnou novinkou, že si hodnoty krevního tlaku můžeme vyhodnotit i mimo ambulanci, sami v domácím prostředí. Za tento komfort vděčíme domácím tlakoměrům, mimo jiné třeba i za eliminaci efektu tzv. bílého pláště, který se u lidí majících strach z lékaře, může negativně podepsat na naměřených hodnotách.

Přesnost měření je rozhodující

Ovlivňuje ji správný postup, místo měření nebo správná velikost manžety, ale zejména používaná metoda měření. Ideálně když jsou rovnou dvě – oscilometrická, která měří hodnotu krevního tlaku, a poslechová, která u domácích tlakoměrů nahrazuje poslech fonendoskopem. U této kombinace měření je možné měřit i tepovou frekvenci, proto takto vybavené tlakoměry umí naměřit hodnoty i u osob s nepravidelným srdečním rytmem.

Menší velikost, nové funkce

K pozoruhodným tlakoměrům patří tlakoměr Veroval s EKG. Jak je možné tušit z jeho názvu, v překvapivě malém těle nabízí něco navíc. Po přiložení dvou senzorů do oblasti srdce se z tlakoměru stává EKG. Zaznamenává nebezpečnou fibrilaci předsíní, která poukazuje na infarkt nebo mozkovou mrtvici a extrasystoly – skóre známky oběhové poruchy či zánětu srdečního svalu.

Pokud máte takový přístroj, doma či v práci, můžete změřit hodnoty přesně ve chvíli, kdy pociťujete možné příznaky. Tím je praktičtější než klasické dlouhodobé sledování pomocí EKG holteru, který je potřebné nosit několik dní na těle.

O krok blíže k telemedicíně

Pro tento přístroj je samozřejmostí vyhotovení jednoduchého elektrokardiogramu, který je možné odeslat emailem svému lékaři.

Stejně tak je možné sdílet i elektronický deník naměřených hodnot krevního tlaku. Díky těmto moderním funkcím je umožněno být ve spojení se svým lékařem, kterému tyto sdílené informace významně pomohou určit, či je nutná vaše návštěva a případné další odborné vyšetření.

Tyto výhody telemedicíny přivítají zejména vytížení lidé, které i přes jejich zaneprázdněnost zajímá aktuální zdravotní stav, pacienti s omezenou možností pohybu a dnes i všichni, kteří zažíváme pandemická opatření. Vysoký krevní tlak je mimo jiné jednou z možných komplikací onemocnění Covid-19, proto informace o krevním tlaku nebo EKG jsou dnes obzvláště důležité.

Pokud uvažujete o nákupu domácího tlakoměru, ty od společnosti HARTMANN-RICO jsou aktuálně k dispozici v on-line prodeji s dopravou zdarma.

Kontakt:

Irena Malá