Továrna P&G Rakona bude vyrábět utěrky značky Swiffer

Rakovnický podnik P&G Rakona, který byl Světovým ekonomickým forem označen za jednoho z průkopníků 4. průmyslové revoluce, rozšiřuje portfolio vyráběných produktů a v druhé polovině roku 2022 zahájí výrobu jednorázových utěrek na podlahu značky Swiffer, které budou určené k vývozu především na západoevropské trhy. Na českém trhu bude značka Swiffer k dispozici od druhé poloviny roku 2021.

Rakona se dosud specializovala na technologicky vyspělou výrobu pracích prášků a své inovace sdílela prostřednictvím hubu s dalšími továrnami P&G po celém světě. Díky technologické vybavenosti továrny a vysoce kvalifikované pracovní síle nyní bylo rozhodnuto, že budou utěrky Swiffer vyráběné právě v Rakoně. Rakona je celosvětově druhou továrnou společnosti Procter & Gamble, která bude tento výrobek produkovat. Investice společnosti P&G do nové výroby se bude pohybovat v řádech 400 miliónů Kč.

"Jedná se o strategickou investici, která Rakoně otevírá dveře do technologicky nejvyspělejšího a nejnáročnějšího typu výroby u společnosti P&G, tzv. vysokorychlostního konvertoru. Investice do výroby Swiffer může znamenat postupný přechod Rakony na modernější typy výrobků s velkým potenciálem růstu v následujících desetiletích," vysvětluje význam rozhodnutí o výrobě utěrek Swiffer v Rakoně její ředitel Tomáš Andraščík.

Výroba Swiffer bude probíhat vysokorychlostním kontinuálním procesem, který lze lidským okem jen těžce postřehnout. Vývoj srdce této technologie, konvertoru, je v rukou společnosti P&G a je používán pouze v jejích továrnách. Provoz linek vyžaduje velmi zkušený a technicky zdatný tým lidí. Do nové výroby se částečně přesunou stávající zaměstnanci, ale Rakona bude také hledat nové operátory, techniky i manažery.

Značka Swiffer, která byla uvedena na trh v Evropě v roce 1999, je tvůrcem a světovým lídrem kategorie rychlého čištění podlah. Změnila způsob, jakým lidé uklízí, a je jednou z nejrychleji rostoucích značek v evropském portfoliu P&G. Swiffer používá v Evropě více než 20 milionů spotřebitelů.

Produktová řada Swiffer zahrnuje prachovku, suché podlahové utěrky a také jednorázové doplňovací utěrky Swiffer Wet, které budou vyráběny v Rakoně a umožní rychlé hygienické čištění podlah.

Do výrobkového portfolia Rakony dále patří prací prášky a tekuté detergenty značek Jar (na zahraničních trzích Fairy), Ariel, Lenor a Tide.

O společnosti Procter & Gamble

P&G se svými prověřenými, kvalitními a předními značkami slouží spotřebitelům po celém světě. Jeho portfolio zahrnuje značky Always(R), Ambi Pur(R), Ariel(R), Bounty(R), Charmin(R), Crest(R), Dawn(R), Downy(R), Fairy(R) (R), Febreze(R), Gain(R), Gillette(R), Head & Shoulders(R), Lenor(R), Olay(R), Oral-B(R), Pampers(R), Pantene(R), SK-II(R), Tide(R), Vicks(R), a Whisper(R). P&G působí v přibližně 70 zemích světa. Pro novinky a informace o společnosti P&G a jejích značkách navštivte stránku http://www.pg.com.

Kontakt pro média:

Hana Pazderková