CGTN: Pcheng Li-jüan zaslala blahopřejnou zprávu držitelům Ceny UNESCO za vzdělávání žen a dívek

Pcheng Li-jüan, první dáma Číny a speciální vyslankyně Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) pro zlepšení vzdělávání dívek a žen, zaslala dne 12. října, prostřednictvím videa, blahopřejnou zprávu laureátům ceny UNESCO za vzdělávání žen a dívek.

Originál článku si můžete přečíst zde.

Ve své zprávě paní Pcheng Li-jüan poblahopřála laureátům cen ze Srí Lanky a Keni. V roce 2015 Čína v rámci organizace UNESCO zřídila Cenu za vzdělávání žen a dívek a paní Pcheng uvedla, že miliony lidí zasvěcují celý svůj život vzdělávání žen a dívek v Číně.

Jedním takovým člověkem je i Čang Kuej-mej, učitelka, která již více než 40 let učí v chudých horských oblastech jihozápadní Číny, v provincii Jün-nan. Založila v Číně první bezplatné dívčí střední školy, které pomáhají mnoha mladým dívkám z chudých rodin získat kvalitní vzdělání.

Paní Pcheng uvedla, že v letošním roce muselo 1,5 miliardy studentů dočasně přerušit školní docházku kvůli pandemii COVID-19, což mělo neblahý dopad zejména na vzdělávání dívek. Musíme najít způsob, jak těmto dívkám pomoci dostat se zpět do školy tak, aby se na ně kvůli pandemii koronaviru nezapomnělo.

Paní Pcheng uvedla, že celosvětově tvoří ženy a dívky 63 % negramotných dospělých a že vzdělání žen a dívek přináší výhody nejen dnes, ale i do budoucna. Čína bude i nadále spolupracovat s organizací UNESCO a udělovat Cenu za vzdělávání žen a dívek i v letech 2021 - 2025. Současně se budeme snažit i nadále zlepšovat přístup žen a dívek ke kvalitnímu vzdělání a naplňovat cíle trvale udržitelného rozvoje, dodala paní Pcheng.

Audrey Azoulay, generální ředitel organizace UNESCO, čínské vládě poděkoval za podporu při udělování Cen za vzdělávání žen a dívek.

Cena UNESCO za vzdělávání žen a dívek oceňuje ty nejlepší a nejinovativnější počiny jednotlivců, vzdělávacích institucí a organizací při zlepšování vzdělanosti žen a dívek.

Video - https://www.youtube.com/watch?v=TPjuForXu8U

KONTAKT: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, jiang.simin@cgtn.com

Klíčová slova Čína-média-vzdělání-ženy-CGTN

Asie, Austrálie (as)