Knižní novinka Psychopat v mém mozku

Psychopat v mém mozku

Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já

James Fallon

Překlad Vojtěch Pišl

Jednoho dne zkoumal osmapadesátiletý Fallon hromádku skenů mozků svých rodinných příslušníků: obrázků, které měly sloužit jako kontrolní záznamy určené ke srovnání se snímky pacientů s Alzheimerem. Úplně vespod ležel snímek, který zjevně odpovídal mozku psychopata. Fallon si pomyslel, že se tam přimíchal nedopatřením ze štosu snímků opakovaně trestaných násilníků, takže se domluvil s techniky, že zkontrolují, komu záznam patří. Ti nade všechny pochybnosti prokázali, že nikdo nic nepopletl a inkriminovaný sken pochází skutečně od Fallonovy rodiny. Jednalo se o jeho vlastní mozek.

V knize Psychopat v mém mozku se prolíná autorovo zamyšlení nad neurologickým a genetickým základem a příčinami psychopatie s vyznáním popisujícím, co všechno se o sobě dozvěděl od svých kolegů a rodinných příslušníků, i zamyšlením nad tím, zda lze psychopaty změnit a čím mohou takoví lidé prospět světu.

James H. Fallon je profesor v oboru neurověd působící 40 let na Kalifornské univerzitě. Je nositelem několika ocenění i majitelem úspěšných firem v oboru biotechnologií, spolupracuje s americkým ministerstvem obrany. Pravidelně se objevuje v médiích.

Brož., 200 str., 339 Kč

ISBN: 978-80-262-1503-5