Nejvýznamnější psychologické experimenty 20. století

Lauren Slater

Pandořina skříňka

Překlad Jan Kosek

Narušily Deboru Skinnerovou experimenty jejího slavného otce? Jak se dále vedlo účastníkům Milgramových pokusů - těm, kdo by na výzvu experimentátora udělili dokonce smrtící šok, i těm, kteří uposlechnout odmítli? Co se stane, když si autorka podobně jako účastníci Rosenhamova výzkumu vymyslí psychiatrický symptom a navštíví s ním psychiatrickou pohotovost?

Americká psycholožka Lauren Slater nás ve své knize na pomezí odborného a beletristického textu seznamuje se zásadními psychologickými experimenty 20. století.

Snaží se vystihnout osobnost jednotlivých badatelů, hledá účastníky studií, kontaktuje příbuzné a přátele slavných vědců. Také se některé pokusy snaží zopakovat nebo alespoň podrobně pochopit jejich průběh a okolnosti. Uvažuje o etice výzkumů a o jejich důsledcích pro vědu, praxi i chápání lidské mysli.

Její reportážní styl pojímá dějiny psychologie jako soubor napínavých příběhů, které popisují, čeho všeho je člověk - badatel i testovaný jedinec - schopen.

Lauren Slater vystudovala literaturu a psychologii. Je autorkou sedmi knih, v nichž popularizuje psychologická témata, a nositelkou několika literárních cen.

ISBN: 978-80-262-1468-7

Nakladatelství: Portál, s.r.o.