Prohlášení RBP k článku na seznamzpravy.cz Právník kritizuje plán ministerstva...

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna považuje za nezbytné reagovat na zprávu, která byla 26. 11. 2018 zveřejněna na portálu Seznam Zprávy pod titulkem: "Právník kritizuje plán ministerstva: Miliardy ze zdravotních pojišťoven by mohli kontrolovat miliardáři," říká.

V článku jeho autor Radek Nohl cituje právníka Ondřeje Dostála, jenž komentoval novelu zákona o zdravotních pojišťovnách, kde by mělo být uvedeno, že dvě třetiny správních a dozorčích rad budou navrhovat zakladatelé pojišťoven. V praxi by proto podle Ondřeje Dostála, spoluautora ústavní stížnosti, mohlo dojít i k tomu, že budou dvě zdravotní pojišťovny kontrolovat podnikatelé Zdeněk Bakala nebo Tomáš Chrenek, protože podle Dostála jejich firmy v minulosti pojišťovny zakládaly. "Pokud by ministerstvo zdravotnictví svůj záměr realizovalo, tak by patrně 'k Vánocům' dostali kontrolu nad Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Revírní bratrskou pojišťovnou pánové jako Chrenek a Bakala," prohlásil Dostál.

"Publikované prohlášení považujeme za velmi nešťastné, zavádějící a ve vztahu k RBP nepravdivé. Na jeho základě naši pojištěnci mohou nabýt dojmu, že finanční toky veřejného zdravotního pojištění a RBP může začít přímo či nepřímo ovládat i pan Bakala. Za vedení RBP mohu prohlásit, že hlavním zakladatelem pojišťovny je společnost OKD a že žádná zakladatelská práva OKD na nikoho nepřechází. Jediným vlastníkem OKD je tak státní společnost Prisko, a tudíž RBP s osobou pana Bakaly nemá nic společného. Veškeré obavy tohoto druhu proto nejsou na místě," uvedl v reakci výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Kontakt:

Ivo Čelechovský